Američke sankcije i Putinovom zetu

U SAD ubuduće je zabranjen ulazak i zamrznuta imovina i zetu ruskog predsednika Vladimira Putina, Kirilu Šamalovu.

On se nalazi medju 7 ruskih oligarha, kako kaže Vašington, odnosno krupnih ruskih biznismena, kako kaže Moskva, koji su od danas pod američkim sankcijama.

Prema magazinu Forbs, bogatstvo Šamalova procenjuje se na 1,4 milijarde dolara. Poslovno je angažovan u energetskom sektoru.

U obrazloženju Ministarstva finansija SAD se navodi da se „Šamalov oženio Putinovom kćerkom Katarinom Tihonovom u februaru 2013. godine i posle toga je njegovo bogatstvo radikalno povećano“.

Šamalov (36), za koga Forbs tvrdi da je najmladji ruski milijarder,  član je uprave naftne kompanije „Sibur“.

Uz listu najbogatijih ljudi na planeti za 2018. godinu magazina Forbs, na kojoj je Šamalov na 1650. mestu, navodi se da je Šamalov razveden – 2016. ili 2017. brak izmedju Kirila Šamalova i Katarine Tihonov je razveden zbog čega je, pretpostavlja se, Šamalov prodao 17 posto akcija u naftnoj kompaniji Sibur, čiji je potpredsednik postao u 26. godini. Danas, prema Forbsu, poseduje 4% te kompanije. Udele je uglavnom, prema Forbsu, kupio od Genadija Timčenka, 82. na svetskoj listi bogataša za 2018. godinu.

Katarina Tihonova je, prema medijskim navodima, uzela devojačko prezime bake po majci.

Forbs.ru je sa stanjem u 18.00 sati objavio da današnje stavljanje na američku sankcionu listu nije uticalo na nivo bogatstva Šamalova, što se za Olega Deripasku, Sulejmana Karimova i Viktora Vekselberga ne bi moglo reći – njihovo bogatstvo je smanjeno za 957 miliona dolara, odnosno 244 miliona, odnosno 41 milion. Sankcije su uvedene ne samo njima lično nego i firmama Deripaske i Vekselberga.

Ruski predsednik Vladimir Putin ima dve kćeri sa Ljudmilom Aleksandrovnom sa kojom se razveo 2013. godine.

Baš danas je ruski portal mir-press.com objavio svedočenje glavnog urednika radija „Eho Moskve“ Alekseja Venediktova, za koga se navodi da se često neformalno sastaje s Putinom, o tome kako je obavešten o razvodu:

„Telefonirao mi je Peskov (pres-sekretar ruskog predsednika) i kaže: imam molbu za tebe, za dva sata će biti objavljeno da se Vladimir Putin razvodi s Ljudmilom Aleksandrovnom. Hoću da to znaš ranije kako ne biste to komentarisali sa ‘ha,ha’, kako bi se ti pripremio i tako dalje. Vrlo bolna tema, zato ti javljam dva sata unapred’, seća se Venediktov.

On kaže da trenutno nije upućen u lični život Vladimira Putina jer se ovaj o ličnom životu ne poverava. A što se tiče glasina o Putinovoj vezi s bivšom gimnastičarkom Alinom Kabajevom , „nema nikakvih realnih potvrda, tako da teško da bi trebalo ozbiljno uzimati informacije te vrste“, misli Venediktov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com