Šaranović ne odustaje od Kraša

Ovo već obećava da postane pravi berzanski triler: akcija Kraša i dalje je najtrgovanija akcija na Zagrebačkoj berzi, ali joj cena sada četvrti dan za redom pada.

Glavni kupac ostaje srbijanski biznismen s Kipra Nebojša Šaranović. Njegova forma Kappa Star Limited u prošli petak je posedovala 21,185% akcija Kraša s pravom glasa.

Kupovina je nastavljena i prva dva dana ove nedelje i, ako se opet nije umešao neki marginalni igrač, Šaranović već poseduje 22,77% akcija zagrebačke firme i, iako je dao izjavu da na objavu dobrovoljne ponude za preuzimanje nije spreman, biznismen iz Beograda Tomislav Momirović je uveren da je Šaranović naumio da se domogne Kraša i, ako je naumio, to će i učiniti.

Treba obratiti pažnju na komplikovana pravila za preuzimanje firmi regulisana Zakonom o preuzimanju dioničkih društava RH. Naime, Mesna industrija braća Pivac iz Vrgorca stekla je preko 25% akcija Kraša s pravom glasa (odnosno tačno 30,73%) i već je obavezna da objavi ponudu za preuzimanje o čemu je i nameru objavila 9. septembra.

U vezi sa tim, interesantne su dve odredbe zakona:

Jedna koja kaže: „U slučaju konkurentskih ponuda, ništetno je svako stjecanje dionica s pravom glasa ciljnog društva od strane budućeg konkurentskog ponuditelja od trenutka objave namjere za preuzimanje prvog ponuditelja“.

I jedna odredba člana kojim se utvrdjuje u kojim slučajevima sticalac akcija ne mora objaviti ponudu za preuzimanje ako „stjecajem dionica ciljnog društva drži postotak dionica s pravom glasa, koji je jednak ili manji od postotka dionica s pravom glasa, koji drži drugi dioničar ciljnog društva“.

Znači li prvi citirani član da Kappa Star Limited više i ne može da objavi ponudu za preuzimanje, a drugi član da to i ne mora, a može da nastavi da ih kupuje sve do 30,74%…

Narednih dana treba da očekujemo da Mesna industrija braća Pivac objavi ponudu za preuzimanje ostalih akcija Kraša po ceni čija je donja granica takodje utvrdjena zakonom. A gornja?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com