Saveti za roditelje prvaka : težina ranca najviše 10 odsto težine djaka

­Postoji indeks kojim se izražava mera u kojoj se država prema svojim gradjanima odnosi kao dadilja (Nanny state index) i Rusija bi na toj rang listi trebalo da je visoko.

Dokaz je i zbirka saveta roditeljima, koju je pred početak nove školske godine objavila Ruska statistička služba.

Ta Služba je najpre izračunala da je za opremanje dečaka , koji polazi u prvi razred osnovne škole, prosečno u Rusiji ove godine potrebno 19 600 rubalja(225,6 evra) , a devojčice 24 100 rubalja( 277,4 evra).Uračunata je potrebna odeća i obuća za celu godinu, udžbenici i ostali materijal za učenje.

E sad sledi najzanimljiviji deo.

Ruska statistička služba je utvrdila u kom periodu godine je koji deo školske opreme najjeftiniji, ali i koji sastav i veličina odeće i obuće je za decu najzdraviji i za održavanje najpeikladniji.

Tako se roditeljima savetuje da novi ranac za školu deci kupuju u januaru jer je krajem leta cena obično visoka. A kad kupuju savetuje im se da širina ranca ne bude veća od 12 santimetara, a visina 30 santimetara.

I najvažnije : težina ranca i njegovog sadržaja ne sme biti veća od 10 odsto težine djaka.

Cipele se, prema savetu Ruske statističke službe, kupuju u avgustu, septembru i oktobru, a pri kupovini je dozvoljeno u dužinu uračunati „rezervu za rast deteta“ od najviše 1,5 santimetar. Visina pete za devojčice ne treba da bude iznad 4 santimetra, a za dečake iznad 1,5 santimetar.

Majicama se cena u toku godine ne menja, ali je svejedno bolje kupovati ih ujesen.

Ruska statistička služba roditeljima savetuje da svojim djacima kupuje majice od gušće tkanine  i to za regione s hladnom klimom preporučuje se gustina tkanine od 200 g/m2, a za južne krajeve 140g/m2.

Bluze i košulje treba kupovati u martu i aprilu tad su jeftinije. Ruska služba za statistiku savetuje da tkanina od koje su  bluze i košulje u svom sastavu ima 30 do 40 odsto sintetike jer u suprotnom će se mnogo gužvati i trajaće kraće!

Zanimljivo da Ruska služba za statistiku tvrdi da je najoptimalnija tkanina od koje treba da bude trenerka – poliester! Naime, savetuje se da se trenerke deci kupuju u junu, kad su najjeftinije, ili u januaru, kad su zimske rasprodaje i da budu od 100% poluestera. „Takav materijal se ne haba brzo i ne šteti koži“, tako se tvrdi.

Što se tiče patika, savetuje se da se one kupe u aprilu ili maju, a menjaju posle nove godine, kad su rasprodaje. Sem toga, treba voditi računa da patike za fiskulturu budu široke, rezerva širine mora biti od 0,5 do 1 santimetar jer  pri zagrevanju (tokom fiskulture) noge otiču.

Bilo bi logično da se zimske čizmice djaku kupuju s dolaskom hladnoće, ali, ne, kupite ih u junu, tad su najjeftinije, savetuje Ruska služba za statistiku. I ako dete tokom zime nosi tople čarape, čizmice da budu za 2 santimetra veće.

Rezerve sokni i hulahopki napravite u septembru, jer što su novogodišnji praznici bliži, sokne i hulahopke su skuplje. U njihovom sastavu ne sme da bude više od 50 odsto vune.

Džemper je  najbolje kupiti u februaru i u njegovom sastavu ne treba da bude više od 50 odsto vune, inače će djaku biti pretoplo.

Pantalone se za polazak u školu kupuju u aprilu, maju ili junu, dokad su cene stabilne. Tkanina od koje su izradjene ne treba da ima više od 40 odsto sintetike, a dužina treba da im bude najmanje 1 santimetar iznad pete (obuće).

Školski pribor i udžbenike treba kupovati u septembru, a Ruska služba za statistiku je izračunala da je dovoljno deset svezaka na kvadratiće  i linije,  jedan blok (za crtanje) sa 40 listova i jedno pakovanje flomastera.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com