Sberbank u Agrokoru: Ostaje ili prodaje?

Uzbudjenje u Hrvatskoj oko ruskog preuzimanja Agrokora potisnuto je jer dug zakon menja, ali nije nestalo. Zato je pitanje: hoće li se i zar će se jedna banka, pa bila ona i ruska i državna, baviti maloprodajom i poljoprivredom ili će udele u Agrokoru brzo prodati dalje?

Posle sastanka s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, prvi potpredsednik Sberbank Maksim Poljetajev je pred TV kamerama rekao: „Nameravamo ubuduće zadržati svoj udeo u Agrokoru“.

Posle sastanka predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović s Poljetajevim iz njenog kabineta je saopšteno da je Poljetajev predsednicu informisao s vidjenjem Sberbank oko postizanja nagodbe za Agrokor , „naznačivši predanost Sberbank dugoročnom ostanku u ovoj tvrtci  i dijalogu s ključnim partnerima“.

Iako Jutarnji list i ove informacije prenosi, novinar tog lista Frenki Laušić neslužbeno saznaje da je Poljetajev hrvatskom premijeru i predsednici preneo sledeće četiri poruke: prvo, Agrokor će se restrukturirati i prodavati kao koncern, bude li ikako moguće; drugo, rok prodaje biće tri ili četiri godine, bude li moguće i za dve, ali se teško može očekivari da će se uspeti do tada podignuti vrednost kompanije do poželjnog nivoa; treće, pre prodaje budući vlasnici Agrokora konsultovaće se s Vladom, jer su sadašnji poverioci svesni da se radi o osetljivom području za nacionalnu vlast; i najzad, Ivica Todorić mora biti izručen Hrvatskoj i mora mu se suditi za greške koje je počinio, ali svi poverioci Agrokora moraju snositi deo štete koji je nastao u poslovanju s Agrokorom.

To je hrvatskom premijeru i hrvatskoj predsednici poručio, prema saznanju Jutarnjeg lista, novi gazda Agrokora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com