Šef Folksvagena ne da svoju platu: Nije vam ovo DDR!

Šef Folksvagena Matijas Miler oštro se usprotivio ideji da mu godišnja plata bude ograničena na pet miliona evra. Takva praksa, rekao je on, postojala je u DDR, a SR Nemačka nije DDR! Prošle godine je Miler u Folksvagenu zaradio 10 miliona evra.

Do svadje oko predloga za ograničenje menadžerskih plata došlo je na sednici Nadzornog odbora najveće evropske automobilske kompanije, objavio je Handelsblat.

Pošto se tužilaštvo zainteresovalo za plate članova Saveta preduzeća (takoreći radnički savet), predstavnici pokrajine Donje Saksonije podigli su glas i protiv neograničenog iznosa plata menadžera. Donja Saksonija je veliki akcionar Folksvsgena, dva člana njene vlade su u Nadzornom odboru – ministar privrede i premijer. Zbog visine plata menadžera i naknada članovima Nadzornog odbora, oni imaju političke probleme.

Zato su tražili detaljna objašnjenja predloga nagrada menadžerima firme za ovu godinu, o kome bi u maju trebalo da se izjasni skupština akcionara firme. Predlog ministra privrede Donje Saksonije da se postavi gornja granica tim platama na pet miliona evra godišnje naišao je na odlučan otpor.

Šef Folksvagena Matijas Miler opravdao je svoju prošlogodišnju platu od 10 miliona evra: značaj Folksvagena u nemačkom privrednom sistemu je ogroman, a u skladu sa tim je i rizik upravljanja njime. Šef Folksvagena je „uvek jednom nogom u zatvoru“, rekao je Miler. Njega su porodice Pjeh i Porše na čelo Folksvagena dovele iz Poršea 2015. godine usred dizel-skandala. Mandat mu ističe 2020. godine i tada bi mogao preći u Nadzorni odbor, ali za člana, nikako za predsednika, rekao je.

Pre ove svadje oko plata Folksvagenovih menadžera, nastradala je plata večitog šefa Saveta preduzeća Bernda Osterloha. Tužilaštvo i poreska inspekcija upali su u kancelarije Folksvagena da ispitaju optužbe za proneveru. Ukupna godišnja zarada legendarnog Osterloha iznosila je 750.000 evra, od čega je osnovna plata 200.000 evra. Posle intervencije tužilaštva, osnovna plata mu je smanjena na 8.000 evra mesečno, odnosno 96.000 godišnje. Dakle, osnovna plata Osterloha je prepolovljena.

Matijas Miler se izvinio članovima Saveta preduzeća zbog ovog ograničavanja. Kao u DDR-u.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com