Sindikat: Kontrolori letenja u Srbiji umorni, u Crnoj Gori bez pijaće vode

Sindikat kontrole letenja obavestio je javnost da postoje indicije da je bezbednost vazdušnog prostora Srbije i Crne Gore ugrožena, kao i da je o tome obavestio međunarodne institucije i krovni Evropski sindikat radnika u transportu.

U saopštenju se navodi da se od Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) zahteva „da se hitno primene svi interni propisi kao i evropske regulative, kojih je SMATSA potpisnik, ali ih do sada nije poštovala“.

„SMATSA u dužem vremenskom periodu ne poštuje standardne operativne procedure koje su vezane za stres kod kontrolora letenja. Vrše se nezakonite i neblagovremene promene radnih vremena, a te promene su toliko učestale da mogu biti pogubne po život i zdravlje zaposlenih. Radna satnica kontrolora letenja ista je tokom sezone i van nje, pa često dolazi do premora. Kontrolori letenja nemaju potrebno vreme za odmor i vraćanje psihofizičkog stanja na radni maksimum i samim tim nespremno se dočekuje naredna sezona. Operativno osoblje uskraćeno je za adekvatne sobe za odmor i rekreaciju tokom radnog vremena, koje su preko potrebne za vraćanje koncentracije nakon napornih radnih sati, a kontrolorima letenja u Crnoj Gori je već duže vreme čak uskraćena pijaća voda na radnom mestu, kao jedno od osnovnih elementarnih uslova“, ističe se u saopštenju.

Sindikat podseća da se je posao kontrolora letenja jedan je od najstresnijih poslova po količini stresa i bolestima koje izaziva i „opšte je poznato da većina kontrolora letenja ne doživi kasnu starost već im je, po svetskim studijama, životni vek u proseku kraći za 15 godina“.

„Zbog svega navedenog, sve svetske kompanije koje pružaju usluge kontrole letenja, trude se da životne i radne uslove operativcima koji direktno utiču na bezbednost vazdušnog saobraćaja postave na maksimum, dok SMATSA radi upravo suprotno“, tvrde u Sindikatu kontrole letenja i dodaju da SMATSA krši i kolektivni ugovor i zakon „jer već četiri godine odbija da postupi po zakonu i donese akt kojim bi se propisao mimimum procesa rada u slučaju štrajka“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com