Skandal u Bundesveru : Moderna borbena vozila Puma pokazala se kao šrot!

Bundesver je stavio na led narudžbu naredne partije borbenih vozila Puma, a vrednost akcija njihovih proizvodjača, firmi Krauss-Maffei Wegmann i Rheinmetall Landsystems, skliznula je danas za 3,97 odsto odnosno 7,77 odsto nadole.

Ova su borbena vozila, kako prenosi finanzen.net, trebalo da koriste nemački vojnici u Zajedničkom snagama NATO za veoma brzo reagovanje (Very Hihg Readiness Joint Task Force), a svih 18 upotrebljenih za vreme vežbe gadjanja ispalo je iz stroja zbog tehničkih problema, od istrošenih lančanika do problema s elektronikom.

Sve se to desilo pošto je vrh Bundesvera marta 2021.godine, nakon opsežnih testova, ocenilo oklopne transportere Puma kao za borbena dejstva spremne, preneo je finanzen.net

Pa je Bundesver nabavio 350 oklopnih transportera Puma i od toga 42 stavio na raspolaganje Zajedničkim snagama NATO ea veoma brzo reagovanje (VJTF).

Sad će nemački vojnici umesto modernih oklopnih vozila Puma, koristiti starije Marder.

Skandal je razumljivo veoma odjeknuo medju poslanicima Bundestaga, naročito opozicionim.

„Djubre za 6 milijardi evra uvredljivo je za Nemačku. Oklopni transporter Puma od početka je imao konstrukcionu grešku, milijarde vredna rupa za poreske obveznike. Već 2017.godine, od 71 Pume upravo izašle iz fabrike, samo je 27 bilo spremno za akciju.To je za posledicu imalo da su se troškovi duplirali“, rekao je poslanik Levice Ditmar Barš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com