Škotska vlada pobedila viski-lobi

Vrhovni sud Škotske je presudio da škotska vlada ima pravo da utvrdi minimalnu cenu alkohola kao „odgovarajuće sredstvo za postizanje legitimnog cilja“.

Sudski spor je protiv ovakve mere inicirala Škotska viski asocijacija (SWA). Spor je trajao pet godina. Viski lobi je argumentovao, da bi davanje ovakvih ovlašćenja vladi, bilo protivno slobodi tržišta i konkurencije.

U Škotskoj je, kako prenosi nemački list Velt, prošle godine od preteranog konzumiranja alkohola umrlo 1.265 ljudi, sto je za 10% više nego u godini koja joj je prethodila. Tokom 80-ih godina taj je broj iznosio 600 godišnje.

Zato je vlada Škotske odlučila da uvede minimalnu cenu od 50 penija po jedinici alkohola.

To znači da bi flaša od 0,7l viskija koštala najmanje 14 funti (15,60 evra), a flaša od 0,75l vina od 12,6% alkohola 4,69 funti (5,20 evra).

Škotska vlada računa da će ova mera smanjivati smrtnost od alkohola za 120 godišnje.

Ovim povodom su se nedostataka svog zakonodavstva setili i Nemci. Naime, njihovim Zakonom o zaštiti omladine zabranjeno je isporučivati maloletnicima na kućnu adresu cigarete i filmove neprikladne njihovim godinama, ali ista zabrana nije izričito obuhvatila i alkohol. Tako da maloletnici ne mogu dobiti alkohol u restoranu ili u prodavnici, ali ga mogu naručiti na kućnu adresu. Tako se sad smatra da je ovaj „zakonski vic“ izdejstvovao lobi proizvodjača alkohola.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com