Skupština Srbije o besplatnoj konverziji gradjevinskog zemljišta

U Narodnoj skupštini Republike Srbije privodi se kraju rasprava o amandmanima na Zakon o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji.

Ključna odredba razdora izmedju poslanika opozicije i predlagača je član 30 ovog Zakona kojim se predvidja besplatna konverzija prava na korišćenje gradjevinskog zemljišta u pravo svojine.

Jer tokom prethodnih 13 godina, konverziju je platilo 6 odsto onih koji su, recimo kupovinom firme iz stečaja, stekli pravo korišćenja gradjevinskog zemljišta, dok u 94 odsto slučajeva konverzija nije plaćena. Za onih 6 odsto, budžet je zaradio 30 miliona evra.

Kako rasprava odmiče, ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić sve manje se u odbranu ovog najspornijeg rešenja služi činjenicama, a sve više etiketama.

U najboljem komunističkom maniru, on sve protivnike besplatne konverzije optužuje da su zaostali iz komunističke prošlosti, da su Kardeljevi sledbenici i tome slično i tome podobno.

Tako pokazuje da sa ovim rešenjem nisu čista posla.

Mada dobar deo  opozicije nema mnogo moralnog prava da debatuje o tome kako će sad zemljište besplatno dobiti oni koji su, posle zakona iz 2001.godine, privatizacijom ispod cene stekli firme, koje se na tom zemljištu nalaze.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com