Slovenija štiti šengenske granice – na Bregani čekanje 3,5 sata

Na graničnom prelazu Bregana na ulazak u Hrvatsku iz pravca Slovenije danas se čekalo oko 3,5 sata i Zagreb očekuje da će čekanja biti još duža i gužve veće narednih uskršnjih dana.

I pored uznemirenja u Zagrebu, Slovenija će nastaviti da primenjuje uredbu Brisela o strožijoj kontroli na šengenskim granicama, rekao je slovenački premijer Miro Cerar, a ukoliko Hrvatska želi da se ta Uredba promeni mora se obratiti svim članicama EU.

“Uza sve mere koje preduzimamo kako bi se ublažile kontrole i smanjili zastoji na granicama, uredbu je potrebno poštovati i primenjivati. Ili će Slovenija braniti šengensku granicu ili nas neće biti u Šengenu”, saopštio je kabinet slovenačkog premijera Mira Cerara.

On je dodao da je Slovenija zaštitnica šengenskih granica, a ako to ne bi bila uskoro bi strože kontrole bile uvedene na njenim granicama sa Austrijom i Madjarskom.

Stroža kontrola na svim graničnim prelazima izmedju Hrvatske i Slovenije sastoji se u tome što se na slovenačkoj granici skenira putna isprava svakog putnika radi provere u bazi podataka Šengenskog informacionog sistema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com