Slučaj Tiringen: Ostavke i otkazi pljušte, velika koalicija opstaje

Posle odlučnog pritiska iz Berlina, liberal Tomas Kemerih neće na funkciji premijera Tiringena sačekati deset dana da se desi čudo, a na socijaldemokratski pritisak unutar velike nemačke koalicije, državni sekretar u nemačkom Ministarstvu za ekonomiju  Kristijan Hirte (CDU) neće više imati priliku da sa te funkcije bilo kome čestita izbor na bilo koju funkciju. Nemački mediji smatraju da su politički dani odbrojani i šefu pokrajinske organizacije CDU.

Kemerih je danas podneo neopozivu ostavku koja na snagu stupa odmah, a Hirte je dobio otkaz, jer je na Tviteru slavio pobedu Kemeriha na izborima za premijera Tiringena.

Iako nisu svi srećni zbog toga, novi izbori će biti održani odmah.

Tomas Kemerih, predstavnik stranke koja je na parlamentarnim izborima u Tiringenu jedva prešla cenzus, izabran je za premijera te nemačke pokrajine glasovima CDU i AfD. Pri tome je AfD, koji ima 29 poslaničkih mesta, imao svoga kandidata, koji nije dobio nijedan glas. Ta politička mahinacija, koju su mediji na zapadu Nemačke ocenili kao „besprimernu“, obavljena je samo da bi se sprečio relativni pobednik izbora stranka Levica da svog kandidata Boda Romeloa još jednom postavi na mesto premijera. Levica ima 30 poslaničkih mesta, a Bodo Romelou je, po oceni većine gradjana Tiringena, svoj posao obavljao uspešno.

Stranka Levica korene ima u stranci koja je nekad vladala Demokratskom Republičkom Nemačkom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com