Smešna strana sveta: A pre mene – propast!

Predsednik SAD i predsednik Srbije dele bar jedno zajedničko iskustvo: obojica tvrde da su od svojih prethodnika nasledili osiromašenu vojsku i potpuno nezaštićenu zemlju.

I obojica ubrzano rade na tome da se takvo stanje otkloni.

Američki predsednik Donald Tramp, doduše izazvan knjigom „Becoming“, koju je napisala bivša prva dama Amerike Mišel Obama, rekao je da njenom mužu Baraku Obami ne može oprostiti što je zapustio američku vojsku.

„Neću mu nikad oprostiti to što je uradio američkoj vojsci neadekvatnim finansiranjem. Ona je bila osiromašena. I sve je u njoj bilo staro i umorno. I onda sam ja došao i morao sam to da popravim i ja sam upravo u tom procesu ulaganja ogromne količine novca. Ja njemu neću nikad oprostiti i za mnogo drugog što je uradio, o čemu ću vam govoriti u budućnosti. Ono što je on uradio našoj vojsci učinilo je ovu zemlju nebezbednom“, rekao je Tramp američkim novinarima, kako prenose američki mediji.

I odleteo na veliku feštu u Parizu kojom su u velikom zagrljaju 100 godina mira, posle najstrašnijeg rata, slavili svi zajedno – i pobednici i poraženi.

Posle vojne vežbe, održane u Srbiji povodom iste godišnjice, gotovo identično iskustvo s medijima je podelio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pošto se pohvalio da u regionu veću vojsku od Srbije ima samo Rumunija.

„Mi i Madjari smo tu negde, a svi ostali su daleko, daleko iza. Naravno Grčka ima ogromnu vojsku, to nisu uporedive cifre, ali sve ovo drugo i prostor bivše Jugoslavije… Mi dramatično snažimo našu vojsku, ti naši koraci nisu od milje, to su koraci od sedam milja“, rekao je predsednik Srbije za RTS.

„Kad sam postao ministar odbrane imali smo jednu neispravnu letilicu MIG 29, a danas imamo osam ‘dvadeset devetki’ koje su letele, ima ih ukupno deset, videli ste tenkove, najviše do sada, 100 tenkova učestvuje u čitavoj vežbi, videće ih Sremci, Banaćani”, rekao je predsednik Srbije za RTS.

„Mi imamo mnogo tenkova, tenkovska smo velesila po broju, nismo imali ni 30-40, koji su suštinski radili, nisu neki imali akumulatore, ali najveći problem je uvek bio sa posadama. Imali smo maksimalno 65 posada, a danas imate 100 posada iz aktivnog sastava, to pokazuje ozbiljnu snagu“, rekao je Aleksandar Vučić.

U Parizu su dakle bili svi. I bivši okupatori i bivši okupirani, i svi su govorili kako svoje zemlje naoružavaju samo da bi ih učinili sigurnim (i autonomnim), bože sačuvaj da se neko sprema u agresiju, pa se češki premijer Andrej Babiš usred te pariske idile simpatično gorko, s pravom zapitao: “A ko je neprijatelj?“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com