Smešna strana sveta: Prva dama i Božićno drvce

Prva dama Amerike Melanija Tramp okačila je na svom Tviter nalogu video i pohvalila se kako je raskošno ukrasila Belu kuću povodom predstojećeg Božića.

Društvene mreže i, po svaku cenu, kritički nastrojeni mediji u Americi su eksplodirali od nezadovoljstva.

Kako to obično i drugde biva povodom božićnih i novogodišnjih praznika, okićena Bela kuća, kao i okićeni Beograd, više liči na vašar nego na promociju visokog ukusa.

 

Ali nije to bio povod da se mnogi pisci na društvenim mrežama i u medijima obruše na prvu damu.

Nego kriza na američko-meksičkoj granici, gde oko 5.000 migranata iz Centralne Amerike pritiska da udje u SAD, a vlasti meksičkog graničnog grada Tihuana zovu upomoć, sluteći skoru humanitarnu katastrofu.

Deo migranata je u nedelju prodor u Ameriku pokušao da izvede zaobilaznim putem, kroz isušeno rečno korito, došlo je i do incidenata, pa je američka granična policija upotrebila i suzavac. A američki predsednik Donald Tramp je ocenjujući da medju migrantima ima i “hladnokrvnih kriminalaca” pozvao Meksiko da takve protera, inače će, ako zatreba, inače vrlo frekventnu granicu, zatvoriti za stalno. A američki Kongres je podsetio na svoj omiljeni projekat – zid.

E to je nabijeno na nos prvoj dami: dok se na američko-meksičkoj granici neke žene i njihova deca guše u suzavcu, ona troši pare poreskih obveznika luksuzirajući se s raskošnim božićnim ukrasima.

Kritika, kad postane cepidlačenje, gubi svaki efekat. A ova je takva.

Kritičari bi bolje učinili da prvoj dami primerom pokazu šta joj je činiti: i na račun grada Tihuane uplate svako po 100 dolara. Za migrante.

Jer, ruku na srce, migranti su na pravom mestu. Ovoliki pokret naroda po svetu prouzrokovale su SAD glumeći svetskog policajca i nastojeći da tu ulogu, uz lep profit, i zadrže. Tako su u poslednjih 20-tak godina uništile nekoliko država. Na primer, za vreme nobelovca Baraka Obame bar dve. Da pomenemo samo Libiju.

A za dve godine mandata „nepredvidivog, neuračunljivog“ Donalda Trampa (još) nijednu.

Tako, za sada, stoje stvari. Merry Christmas!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com