Smešna strana sveta : Prvaci pod teretom skupih buketa

Ruska državna televizija naravno podržava humanitarnu akciju „Deca umesto cveća“ i diskretno kritikuje rusku tradiciju da se djak-prvak sa budućom učiteljicom upoznaje preko buketa odabranog cveća – što većeg to bolje, ali reporter iste televizije, obasjan osmehom kao suncem, svoj je izveštaj sa procvetalih moskovskih pijaca završio s korpom cveća u rukama, s kojom će njegovo dete danas upoznati svoju učiteljicu.

U Rusiji se danas nijedan prvak neće uputiti u školu bez ogromnog buketa, odabranog tako da baš taj buket  učiteljica zapamti. Maštovitosti ruskih cvećara – nema granica.

Ruska služba za statistiku je objavila da je od početka 2021.godine cveće poskupelo za 11 odsto i da je buket od 5 cvetova prošlog septembra koštao 541 rublju(6,2 evra), a ovog se septembra za isto zadovoljstvo mora iskeširati 607 rubalja(7 evra) .

Već neku godinu u Rusiji traje akcija „Deca umesto cveća“ kojom se ruski roditelji pozivaju da učiteljici po deci pošalju 1 cvet (prosečno 121 rubalj), a da preostali novac daruju pomenutoj inicijativi za podršku bolesnoj deci.Ruski statističari su izračunali da bi to bilo 15 000 rubalja(173) po razredu.

Izveštaje o navodnoj  uspešnosti ove akcije, ugušile su jučerašnje slike sa cvetnih pijaca širom Rusije. Takve slike u Srbiji se ne vidjaju  ni za 8.mart, ni za Dan zaljubljenih.

Razumljivo : taj je  buket prvo ulaganje u   karijeru nekog budućeg inzenjera, programera, lekara ili – učitelja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com