Smešna strana sveta: U Zagrebu ništa novo, sve po uvreženoj praksi!

Iako mu je tokom izborne kampanje glavno obećanje bilo da će u gradskim preduzećima počistiti sve zaposlene preko političkih stranaka i ličnih veza i zaposliti najbolje ljude preko javnih konkursa, novoizabrani gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević odlučio se za „dosad uvreženu praksu“, jer je i po zakonu, i rukovodioce Zagrebačkog holdinga postavio bez obećanog konkursa.

Kako je i drugde „uvrežena praksa“ pozvao se na hitnost finansijske situacije.

Ova je odluka izazvala veliki haos na hrvatskoj  političkoj sceni, i zato što je u sve uletela Agencija za rešavanje o sukobu interesa ekspresnim pokretanjem postupka za ispitivanje zakonitosti postupanja gradonačelnika.

Na odluku Agencije oštro je u Hrvatskom saboru reagovala njena bivša predsednica, a sadašnja poslanica Dalija Orešković nazivajući je sramotnom.

Sve je komentarisao i predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

On je rekao da je izvršno pravo gradonačelnika da postavi rukovodioce u Holdingu, ali da se na tim stvarima gube ili dobijaju izbori pa će tako biti i u Tomaševićevom slučaju.

Oglasila se i organizacija Gong upozorenje-podsećanjem na obećanje Tomaševića da „novi model upravljanja znači javne konkurse“.

„Iako je nesporno da su Grad i Holding u golemim dugovima i da je nužno delovati što hitnije, imenovanja bez konkursa nisu put koji su gradjani i gradjanke na izborima odabrali želeći promenu u upravljanju gradom Zagrebom“.

Gong podseća da je platforma „Možemo“ u svom izbornom programu doslovce obećala da “ izbor članova i članica uprave Holdinga (i ostalih gradskih preduzeća) preko javnih konkursa i to uz obaveznu objavu programa. To je za sada izostalo, a konkursima će se Uprava i Nadzorni odbor samo dopunjavati“.

Gong tvrdi da je Tomašević postupio ne samo protivno izbornim obećanjima nego i suprotno Zakonu o sprečavanju sukoba interesa koji, tvrdi Gong, propisuje da se „uprave trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave trebaju birati na predlog predstavničkih tela“.

Politički blok „Možemo“,  čiji je kandidat na izborima bio gradonačelnik Tomašević, danas potpisuje ugovor sa 28 tačaka o koalicionoj saradnji sa Socijaldemokratskom partijom Hrvatske u Skupštini grada Zagreba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com