Smešna strana sveta: Rusi očerupali ukrajinske brodove

Komandant Vojno-pomorskih snaga Ukrajine Igor Vorončenko izjavio je za ukrajinski 4. kanal da su Rusi varvarski očerupali tri ukrajinska broda, koji su zaplenjeni novembra 2018. godine posle incidenta u Kerčenskom prolazu.

„Poskidali su čak i lampe, utičnice i klozetske šolje”, izjavio je Vorončenko, a preneli su i ruski mediji.

Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine je saopštilo da će brodovi, po prospeću u Ukrajinu biti detaljno pregledani, a Vorončenko je najavio da će svet biti upoznat s varvarskim postupanjem Rusa.

Brodovi su posle gotovo godinu dana, 18. novembra vraćeni Ukrajini u neutralnim vodama u blizini Kerčenskog prolaza. U septembru su u Ukrajinu vraćena 24 mornara, koji su se na ovim brodovima nalazili.

S obzirom da je sa njih sve poskidano, uključujući radio stanice i radare, brodovi nisu u stanju da se kreću na sopstveni pogon, javila je ukrajinska „Dumskaja“ nego su brzinom od 11,1 kilometar na sat uz obale Krima u sredu dovučeni do ukrajinske luke Očakov. Do poslednjeg trenutka se nije znalo u koju će luku stići.

Ko je čitao neprevazidjenu Klajstovu dramu „Mihael Kolhaz“ već samo od tolike sličnosti mora da zazebe.

Ali, ima još.

Kako je prenela RBK Ukrajina, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je na brifingu, pre priseća brodova, izjavio da je odlučio da se ne brije sve dok brodovu ne stignu u Ukrajinu.

„To jest mi svaki dan preduzimamo korake, koji nas približavaju vraćanju svega što pripada Ukrajini”, rekao je tom prilikom Zelenski.

Onda je, iz Harkovske oblasti gde se nalazio u tranzitu, krenuo da brodove dočeka. Ali, prenosi strana.ua pisanje depo.harkov, prvi put za poslednjih 20 godina – predsednički avion se pokvario.

Predsednik Zelenski je stigao na odredište, a kako, to je predmet više informacija i njihovih demantija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com