Šok u Nemačkoj: Tramp ostao uvredjen zbog nefer tretmana Amerike!

Slike sa tog susreta su gotovo smešne – nemačka kancelarka se dvoumi da li da načini prvi korak ka američkom predsedniku koji joj je odbijajuće poluokrenut ledjima.

Ipak, nemački mediji su listom stali na stranu Angele Merkel, ona je dobila sve pohvale za način na koji je progurala susret u Vašingtonu.

Predstavnici nemačke industrije, koji su pratili kancelarku, u šoku su. Očekivanu jasnu podršku američkog predsednika tesnoj ekonomskoj saradnji nisu dobili.

„To je čežnjivo očekivala ne samo transatlantska zajednica vrednosti nego cela svetska privreda. Niko nije ostrvo, pa ni SAD pod predsednikom Donaldom Trampom. Ne samo Nemačka i Evropa, nego i SAD profitiraju  od tesne saradnje“, rekao je Diter Kempf, predsednik Saveznog udruženja nemačke industrije.

Nije pomoglo ni  što se ključna zemlja EU predomislila i u pogledu TTIP, čuvenog Sporazuma o transatlantskoj trgovini, o kome su pre svega Francuzi tražili nove pregovore na novim ravnopravnijim osnovama.

Trampov stav o svetskoj trgovini ostao je nejasan iako je on odrekao prigovore o izolacionizmu i „bio je veoma impresioniran“ stavovima kancelarke o TTIP.

Američki predsednik  je ostao pri svom stavu o „nefer tretmanu SAD“ u svetskoj trgovini, ali predstavnicima nemačke industrije i trgovine nije objasnio u čemu SAD osećaju taj nefer tretman.

Setnu nemačku poziciju posle vašingtonskog susreta najbolje je opisao Getinger Tagesblat:

„Da izgubi nemačku naklonost, moglo bi da bude vrlo glupo od Amerike“.

Nemački mediji su citirali pohvale nemačkoj kancelarki američke i britanske štampe. Njujork tajms je napisao da je „Veliki rušitelj se suočio sa poslednjim braniocem  liberalnog svezskog poretka“, a „Gardijan“ je napisao: „Ovde se sudarila jedna mirna, promišljena i strasna Evropljanka sa jednim čovekom čije spoljnopolitičko neznanje je (bure) bez dna“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com