Sosijete ženeral: Američka ekonomija neće još dugo

Jedino što sprečava SAD da padnu u recesiju je običan potrošač, ali američka ekonomija ne može još dugo da ostane na površini, izjavio je u svom obraćanju klijentima analitičar banke „Sosijete ženeral“ Albert Edvards, piše „Biznis insajder“.

SAD

Prema rečima analitičara, ekonomija SAD je tako usporena, da je blizu propasti, dok sniženje investicija u proizvodnju i profit ukazuje da recesija nije daleko. Jedino što SAD drži na površini je nivo potrošnje koji čini približno 70 odsto BDP-a, prenosi Sputnjik.

Prema prognozama Edvardsa, SAD ubrzo mogu da izgube i taj pozitivan parametar.

„Jedini koji ne daje Americi da padne u recesiju je američki potrošač. Teško da se može reći da je potrošnja pokretač ekonomije. Amerika sve više liči na drvenu štaku koju su oglodali termiti i koja škripi pod teretom ekonomije. Ekonomsko ozdravljenje se očigledno bliži kraju“, smatra on.

Analitičar je uporedio trenutno ekonomsko stanje u SAD sa situacijom 2007. godine, od pre finansijske krize, kada je samo potrošnja čuvala ekonomiju od recesije. Na kraju krajeva, nedostatak investicija i usporavanje tržišta rada pogodili su tada i potrošače i BDP je pao.

Edvars upozorava da će rast inflacije u SAD uskoro da počne da troši resurse potrošača što će samo da pogorša situaciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com