SPD predstavio ministre: Nema Gabrijela, polovina žene

Andrea Nales, buduća šefica Socijaldemokratske partije Nemačke, pokazala je da će tu stranku voditi putem do vlasti ne obazirući se na medijske pritiske spolja i partijske ekstravagancije iznutra: danas je predstavila socijaldemokratske ministre u četvrtoj vladi Angele Merkel i trećoj velikoj koaliciji u nemačkoj istoriji.

Svi uslovi su ispunjeni da Angela Merkel u sredu 14. marta, dakle gotovo šest meseci posle parlamentarnih izbora, bude četvrti put izabrana za nemački kancelarku. (Istoku Nemačke je i to malo, velika je rasprava nastala oko zastupljenosti predstavnika istoka u novoj vladi).

Medju izabranicima Andree Nales nema, kako se i očekivalo, sadašnjeg ministra inostranih poslova Zigmara Gabrijela. Na tom mestu njega će zameniti Haiko Mass koji nema iskustva u spoljnoj politici, ali je obavljao važne funkcije u stranci. Da budemo pošteni: Nemačka nije medju ključnim igračima na svetskoj političkoj sceni, igra se sve više igra na relaciji SAD-Rusija-Kina, ali se sa zanimanjem očekuje stav koji će Mass zauzeti prema Rusiji. Stav Gabrijela se smatrao mekim, ali u okvirima ukupne zapadne strategije.

Druga bitna činjenica u ekipi SPD delegiranoj u vladu velike koalicije je da tačno polovinu ekipe čine žene. Katarina Barley biće ministarka pravde. Svenja Šulce ministarka za ekologiju. Franciska Gifej biće ministarka za porodicu.

Andreu Nales će na važnom mestu ministra za rad i socijalnu politiku zameniti Hubertus Hajl.

Ministar za finansije i vicekancelar biće Olaf Šolc, dosadašnji popularni gradonačelnik Hamburga i osoba od najvećeg poverenja nove šefice socijaldemokrata Andree Nales.

Ovo će biti četvrta velika nemačka koalicija u istoriji SR Nemačke. Dosadašnje su bile od 1966-1969, 2005-2009, 2013-2018.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com