Srbija ima zamenu za litijum?!

Pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao čast da  prvi saopšti javnosti da Srbija u izobilju ima minerala, koji je zamena za litijum, Ministarstvo rudarstva i energetike se osetilo obaveznim da javnost bliže upozna s karakteristikama kalcita, posebno ekološkim.

U saopštenju se navodi:

„Kalcit je vrsta kalcijum karbonata ( formula CaCo3), izuzetno čistog kalcijum karbonata – u našem slučaju čistoće 99,63 procenta, što ga čini jednim od najčistijih kalcijum karbonata u svetu.

Njegova primena je izuzetno širokog spektra i koristi se gotovo u svim industrijama – od boje lakova, plastike, papira, pa sve do sirovina za farmaciju, kozmetiku, aditiva za prehranu, u hemijskoj undustriji…

Vrednost kalcijum karbonata je srazmerno velika njegovoj čistoći, tačnije, kada nema primese olova, žive, kadmijuma, magnezijuma u velikim količinama, baš kao onaj koji je nadjen u Srbiji.

Uspešno se vrše istraživanja mogućnosti primene kalcijuma za proizvodnju baterija budućnosti koje bi mogle da zamene litijumske baterije.

Vađenje kalcijum karbonata je jednostavno, bezbedno i nije štetno po životnu sredinu, zahvaljujući savremenim tehnologijama koje se koriste u postupku.

Kiselost šuma se rešava kalcijum karbonatom, koristi se za odsumporavanje u filterima u elektranama na ugalj i fabrikama.

Takodje se koristi i u filterima za vodu i za poboljšanja PH vrednosti zemljišta, vode u bazenima i kao reagens u laboratorijama.

Bitno je napomenuti da se trenutno za industrije farmacije, kozmetike i prehrambene reagense, sirovina kalcijum karbonat uvozi u Srbiju u potpunosti, što otvara prostor za pozicioniranje Srbije kao vodećeg regionalnog izvoznika u budućnosti „, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com