Srbija prozvana zbog izvoza oružja

Azerbejdžanski portal haqqin.az, pozivajući se na „svoje vojne izvore“, optužio je Rusiju i Srbiju da su pred i za vreme oružanog konflikta na azerbejdžansko-jermenskoj granici izvozili oružje i municiju, preko Gruzije, u Jermeniju.

Konflikt je izbio 12. jula.

Otpravnica poslova ambasade Srbije u Bakuu Danica Veinović pozvana je u Ministarstvo inostranih poslova Azerbejdžana gde joj je zamenik ministra Halaf Halafov izrazio „gorko razočaranje“ zbog aktivnosti Srbije „u podršci agresivnoj politici Jermenije“, piše ruski list Vzgljad.

On je, pozivajući se na „poverljivu i proverenu informaciju“, rekao da je iz Srbije u Jermeniju upućena veća količina oružja i minobacačke municije.

Halafov je, prenosi internet izdanje haqqin.az, podsetio Veinović na strateške partnerske odnose Azerbejdžana i Srbije i u tom smislu 2013. i 2018. godine potpisane dokumente, kao i da je Azerbejdžan u teška vremena „uvek pružao Srbiji ruku pomoći“.

Na današnjoj konferenciji za štampu, potpredsednik Azerbejdžana Hikmen Tadžijev je izjavio da su ambasadoru te zemlje u Srbiji date potrebne instrukcuje. On je rekao da se prodaja oružja iz Srbije Jermeniji ispituje.

Rusiji Azerbejdžan nije izrazio protest.

Azerbejdžanski politikolog Ilgar Velizade veruje da je otpravnik poslova Srbije pozvana u Ministarstvo inostranih poslova Azerbejdžana „ne s ciljem prigovora nego s ciljem razjašnjenja situacije“ .

„Mi imamo direktne odnose i sa Rusijom i sa Srbijom. Prema Rusiji nemamo prigovora, a za Srbiju imamo pitanja, i ja mislim da će Beograd na njih odgovoriti“, rekao je Velizade za Vzgljad.

Ranije je Turska demantovala tvrdnje kurdske agencije Firat da će uputiti u pomoć Azerbejdžanu borce naoružane sirijske opozicije, pa Vzgljad insinuira da se radi o ratu „fake“ na „fake“…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com