Srbin u Vladi, pozdrav “Za dom spremni“ iz javnog prostora

Komentatori u Hrvatskoj smatraju da ulazak predstavnika srpske nacionalne manjine u narednu hrvatsku vladu znači da je pitanje pozdrava „Za dom spremni“ rešeno, odnosno da je taj pozdrav stavljen ad akta.

Po današnjem susretu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića i mandatara za sastav nove hrvatske vlade Andreja Plenkovića, Plenković je rekao da je pitanje pozdrava ZDS rešeno zakonom, a Milanović da rešeno nije i  da bi taj urlik, tako ga je nazvao, trebalo zakonom sankcionisati.

Komentatori u Hrvatskoj veruju da je Milanović današnjim istupom stvorio Plenkoviću podlogu za zakonsko sankcionisanje ustaškog pozdrava, a ukoliko je tačno da je na nedavnim parlamentarnim izborima HDZ pokupio glasove na desnom centru, a krajnja desnica otišla drugima, onda za donošenje takvog zakona nema problema ni u Hrvatskom saboru.

Boris Milošević, funkcioner Samostalne srpske demokratske stranke (SDSS) biće potpredsednik Vlade Hrvatske za društvene delatnosti i ljudska prava, kao predstavnik Kluba nacionalnih manjina, koje u Hrvatskom saboru imaju 8 poslaničkih mesta.

Srpska nacionalna manjina ima tri poslanička mesta, sva tri je na nedavnim izborima osvojila Samostalna srpska demokratska stranka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com