Šta je to od sindikata EPSa ostalo : Jedni traže smenu direktora, drugi s njim potpisuju sporazum

Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije nekad je bio najmoćniji sindikat u Srbiji, legendarni „kopovi“ nekad su odlučivali i sudbinu političara i političkih opcija.

Našli su se političari koji su razbili Sindikat radnika EPSa : par poslednjih godina jedan predsednik sindikata osporava drugog predsednika tog istog sindikata, a o tome ko je pravi odlučuju čas jedni čas drugi političar;dok pristalice jednog predsednika sindikata protestuju, pristalice drugog potpisuju sporazume o saradnji s onim protiv koga (ili čega) oni prvi protestuju.

Tako je bilo i danas.

Više stotina članova Sindikata radnika EPSa održalo je danas protest upozorenja ispred direkcije tog javnog preduzeća u Beogradu tražeći povećanje plata, poštovanje čuvenog Kolektivnog ugovora i smenu v.d generalnog direktora Miroslava Tomaševića.

Njih je predvodio Srdjan Alimpijević, čiji izbor za predsednika Sindikata radnika EPSa iz novembra 2022. godine i sudskim odlukama osporava Milan Djordjević, koji tvrdi da je za predsednika Sindikata radnika EPSa izabran oktobra 2021.godine i koji v.d generalnog direktora EPSa Miroslava Tomaševića podržava kao spasioca te kompanije, a bivšeg v.d generalnog direktira Milorada Grčića optužuje da iza današnjih protesta stoji!

Sindikat radnika EPSa je 2.decembra 2022.godine uputio dopis Ministarstvu rudarstva i energetike, koji je kao predsednik tog sindikata potpisao Radosav Krsmanović, i u kome se navodi da je Ustavni sud Republike Srbije na inicijativu Milana Djordjevića 29.11. 2022.godine doneo odluku da Statut Sundikata radnika EPSa donet 22.10.2021.godine nije mogao da stupi na snagu danom donošenja ali „da to ne znači da osporeni Statut nikada nije stupio na snagu“ nego „najmanje osam dana nakon objave“.

Dalje je u dopisu navedeno da je „Ustavni sud ukazao na to da nije nadležan da utvrdjuje ništavnost odluka donetih na osnovu osporenog Statuta, uz napomenu da svaki član sindikata u zakonom ograničenom roku može osporavati pojedinačne akte pred nadležnim redovnim sudovima“.

„S obzirom na navedeno, odluka Ustavnog suda ne menja činjenicu da je Milan Djordjević u oktobru 2021.godine opozvan s mesta predsednika Sindikata radnika EPSa, da je izabrano novo rukovodstvo, te da postoji jedan Sindikat sa sindikalnim organizacijama kao punopravnim članicama, koji postupa i učestvuje u ostvarenju prava radnika shodno zakonu i Posebnom kolektivnom ugovoru“.

Milan Djordjević se, s druge strane, poziva na presudu Prvog opštinskog suda od 22.februara 2022.godine kojom su, tvrdi on, odluke o njegovoj smeni donete oktobra 2021.godine proglašene ništavnim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com