Nije u Srbiji : Stanove više neće niko da gradi, ne isplati se?

Nemačka kompanija za nekretnine Vonovia, obuhvata i nekadašnju Deutsche Wohnen vlasnicu najvećeg broja stanova za izdavanje, i nije baš omiljena u Nemačkoj, suočenoj s konstantnom nestašicom stanova, koje je prosečan stanovnik Nemačke kadar da iznajmi.

Ta je kompanija dramatično objavila da je do gradjevinske dozvole dovela projekte izgradnje 60 000 stanova, ali da je prinudjena da ih obustavi jer se gradnja, zbog visokih kamata i troškova gradnje, ne bi isplatila!

Kako prenosi nemački javni servis, portparol te kompanije tvrdi da su troškovi gradnje sa nekadašnjih 3000 evra po m2 narasli na 5000 evra i kompanija više ne bi mogla u novogradnji da ponudi pristupačne stanarine izmedju 10 i 12 evra po m2, a da joj se gradnja isplati.

Ima ih koji su odmah pomislili da Vonovia samo želi da izvrši politički pritisak na nemačku vladu i izdejstvuje subvencije za stanogradnju i ponovili da je krajnje vreme da država udje u Vonovia i ostvari uticaj na strategiju te kompanije jer je nemačko gradjevinarstvo pred krahom.

Ali problem kao opštenemački vidi i Nemačka služba za statistiku.

Prema podacima nemačkih statističara od januara do jula 2023.godine smanjen je u Nemačkoj broj izdatih dozvola za gradnju stanova, u odnosu na isti period 2022.godine, za čak 27,8 odsto. Odnosno za 60 300 dozvola na 156 200.

I nemački statističari ocenjuju da je ovo smanjenje posledica enormno naraslih troškova gradnje i pogoršanih uslova za kreditiranje stanogradnje.

Od marta ove godine u Nemačkoj se dodeljuju podsticaji za novogradnju po klimi sklonim pravilima, ali Nemačka služba za statistiku tvrdi da se efekti tog propisa još ne osećaju, naprotiv pad broja gradjevinskih dozvola intenzivniji je u periodu od marta do maja…

Nemačka služba za statistiku je objavila da su maja 2023.godine, u odnosu na maj 2022, radovi na pokrivanju krova poskupeli za 10,8 odsto, stolarski radovi za 11,6 odsto, postavljanje sistema za grejanje i toplu vodu za 14,9 odsto, postavljanje sistema niskog i srednjeg napona za 11,9 odsto, postavljanje toplotne izolacije za 12,7 odsto… Bilo je i ponešto što je pojeftinilo : stolarija i radovi od drveta za 2,7 odsto.

Prema informaciji, koju je dobio ARD, Ministarstvo gradjevinarstva Nemačke priprema paket mera za oživljavanje gradjevinske delatnosti i već je zakazan sastanak o stanogradnji u kabinetu nemačkog kancelara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com