Stoltenberg: Još para za borbu s novim Hitlerom, Staljinom, Islamskom državom

Govor koji je generalni sekretar NATO-a održao pred američkim Kongresom izazvao je prezrivu reakciju u Rusiji.

Povodom 70-godišnjice NATO-a, a da bi opravdao potrebu povećanja izdataka 29 članica za vojsku, Stoltenberg je izjednačio Adolfa Hitlera, Josifa Visarionoviča Staljina i Islamsku državu.

„Sloboda ima neprijatelje. Oni se moraju zaustavljati. Ukoliko zaustavljanje ne uspe, treba se boriti. Hitlera nije bilo moguće zaustaviti mirnim protestima, Staljin se nije mogao zaustaviti rečima, Islamska država se nije mogla pobediti dijalogom“, rekao je Stoltenberg.

Slično bi moglo da bude s budućim neprijateljima slobode.

„To što mi želimo mir neće biti dovoljno. Mi moramo da delujemo i investiramo. Saveznici moraju više da troše za odbranu”, rekao je Stoltenberg, koji je ranije bio premijer Norveške, i dobio aplauz kongresmena.

U Rusiji, gde Staljin spada u trojku najcenjenijih rukovodilaca zemlje, uz Vladimira Putina i Leonida Brežnjeva, na ove se izjave reagovali promptno.

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Aleksandar Gruško je rekao:

„U Norveškoj, koju je Crvena armija oslobadjala od nemačko-fašističkih okupatora, juče su mnogi goreli od stida“.

Oglasila se i Marija Zaharova. Ona je ocenila da izjava Stoltenberga nije toliko neumesna koliko je glupa. Objašnjenje je ona našla u kvalitetu obrazovanja na Zapadu: “Smatram da postoji veliki mit o kvalitetu zapadnog obrazovanja. Ja sve to pripisujem lošem obrazovanju“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com