Štrabag će proveriti sve tendere, koje je izgubio

Suvlasnik austrijske grafjevinske kompanije Štrabag Hans Peter Hazelštajner je izjavio da će ta kompanija tražiti kontrolu svih tendera, na kojima poslednjih godina nije dobila posao.

“Možda se neće naći ništa, ali moramo proveriti da li je bilo intervencije”, rekao je Hazelštajner austrijskom listu Der Standard.

On je rekao da su intervencije, ako ih je bilo, morale biti veoma suptilne, pa da kompanija ništa ne primeti.

Austrijska državna preduzeća za izgradnju puteva (godišnje na puteve troši milijardu evra) i železničkih pruga su kategofično demantovale mogućnost da je pri njihovim tenderima bilo bilo kakvih intervencija.

Sad već bivši austrijski vicekancelar Hans Kristijan Štrahe, na video snimku koji je zapačatio njegovu političku karijeru, kaže da će mu prvi zahtev, pri stvaranju koalicije (sa Narodnom partijom šefa Sebastijan Kurca), biti da Hazelštajner više tendere ne može dobijati.

Austrijska računovodstvena služba već je tražila od Slobodarske partije Austrije da se izjasni povodom tvrdnji njenog šefa Hansa Kristijana Štrahea da je ta stranka, preko jednog humanitarnog fonda, dobila od više firmi donacije od 500.000 do 2 miliona evra, saopštio je portparol te Službe.

Pri tome je skrenuta pažnja da će u nevolji biti i revizorske kuće, koje su izvršile reviziju finansijskih izveštaja stanke pre nego što su dostavljeni Računovodstvenoj službi.

Kompanije, koje je Štrahe imenovao kao tajne donatore, oštro su to demantovale, medju njima i kompanija koja je krajem 2018. godine, dakle pošto je video na Ibici snimljen, od Nemačke Funke grupe kupila udeo od 24,5% upravo u Kronen cajtungu, tabloidu koji Štrahe pominje u video snimku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com