Štrajkački odbor odlučuje: Strani radnici nisu štrajkbreheri?

Štrajkački odbor radnika brodogradilišta Uljanik iz Pule nije danas odgovorio na ponudu stranog naručioca luksuznog kruzera da pošalje svoje radnike koji bi, uprkos štrajku, dovršili ugovoreni brod.

Član Štrajkačkog odbora Bruno Cerovac za hrvatske medije je rekao da strani radnici u brodogradilište sigurno neće ući u ponedeljak, a naručilac broda odgovor može očekivati tek u utorak, pošto se Štrajkački odbor uveri da je rešenje za plate nadjeno.

Radnici brodogradilišta Uljanik štrajkuju već danima jer nisu dobili platu.

Naručilac pomenutog kruzera PEC Limited inače u sastavu kompanije Scenic, zapretio je da će u slučaju kašnjenja dati kruzer dugom brodogradilištu da ga završi, a raskinuće narudžbu još jednog kruzera. Vrednost jednog od tih brodova je 125 miliona evra.

Hrvatski mediji tvrde da bi ostvarenje pretnji naručioca broda značilo stečaj za Uljanik.

Oko pretnji naručioca, Štrajkački odbor Uljanika nije jedinstven: član tog Odbora Djani Šverko znakovito je podsetio da je naručilac broda svojevremeno obezbedio plate za radnike brodogadilišta „3.maj“ iz Rijeke, kad je to brodogradilišta bilo u krizi. “3.maj“ se nalazi u sastavu Uljanik grupe.

Nova TV tvrdi da je rešenje za plate 4.500 radnika nadjeno: rešavaće se preko komercijalnih banaka, a postoji dogovor s Evropskom komisijom da se kao nedozvoljena državna podrška neće tretirati ukoliko za kredite banaka budu potrebne državne garancije nego će se tretirati kao doprinos države planu restrukturiranja.

Hrvatska država je već ranije dala garancije za kredit Uljaniku od 700 miliona kuna (oko 95 miliona evra) pošto je za to dobila odobrenje Evropske komisije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com