Strana.ua : Gotovo ceo Bahmut kontroliše RF, Putin čestitao

Kremlj je u subotu uveče preneo čestitku ruskog predsednika Vladimira Putina osvajačima ukrajinskog mesta Bahmuta, oko koga borbe traju više od šest meseci.

„Vladimir Putin čestita jurišnim odredima Vagner, kao i svim vojnicima jedinica Vojnih snaga Ruske Federacije, koji su pružili podršku i štitili bokove, na zavrsenoj operaciji oslobadjanja Artemovska [rusko ime]“ navedeno je u tom saopštenju koje je preneo Interfaks.

Dodaje se, takodje, da će svi učesnici koji su se istakli tokom te operacije biti nagradjeni državnim nagradama.

Šef privatne vojne kompanije „Vagner“ Jevgenij Prigožin je u subotu slavodobitno objavio da je mesto Bahmut u Donbasu u potpunosti osvojeno u 12 sati istog dana, Vojne snage Ukrajine su to demantovale, ali uz jedno ali…

Kako ukrajinsko izdanje strana. ua citira izjavu koju je Rojtersu dao spiker Istocne grupacije vojske Sergej Čerevati, on je demantovao osvajanje Bahmuta i potvrdio katastrofalnost tamošnje situacije.

„To nije istina. Naše jedinice produžavaju borbe u Bahmutu“, rekao je Čerevati, ali je dodao sledeće :

„Ostao je veoma mali deo, i njega je lako gadjati, a držati mnogo ljudi tamo komplikovano je. Zato, jasno je da ćemo pre ili kasnije, iz razloga bezbednosti, mi odande izaći“.

Pravu pometnju u medijima, odgovorom datim o Bahmutu, izazvao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Na pitanje :“ Gospodine predsedniče, da li je Bahmut još u rukama Ukrajine? Rusi tvrde da su ga zauzeli“, Zelenski je na brifingu u Hirošimi odgovorio :“Ja mislim, ne“.

On je još rekao da je Bahmut potpuno razrušen. „Ostaje samo u našim srcima“, rekao je Zelenski.

Prisutni novinari su to shvatili kao potvrdu da su Bahmut zauzeli Rusi, kako su preneli i Sky News i Rojters.

Kabinet ukrajinskog predsednika je kasnije, kako prenosi strana.ua, opovrgao da se rečenica „Ja mislim, ne“, odnosila na prvi deo pitanja.

Sergej Nikiforov, pres sekretar ukrajinskog predsednika na svom Fejsbuk profilu tvrdi da se odgovor odnosio na drugi deo pitanja i da je Zelenski opovrgao rusku tvrdnju o zauzeću Bahmuta.

Komersant podseća da je pre početka borbi oko tog grada, u leto 2022.godine, u njemu živelo oko 72 000 stanovnika.

Kako je u svojoj divnoj knjizi „Druga knjiga seoba“ opisao Miloš Crnjanski, u XVIII veku, za vreme carice Jelizavete Petrovne,  jedna se  grupa  Srba iselila u tadašnju Rusiji. Bliskost jezika i religije učinila je da su oni, protekom vremena, asimilovani. U ruskim državnim medijima često se ističe da im je centar bio Bahmut.

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com