Strožije sa investitorima: Nemačka to više neće dozvoliti

Protekle nedelje su pokazale da je snabdevanje nemačkog stanovništva važnim proizvodima, kao što su vakcine, stavljeno u zavisnost od samo jednog jedinog proizvodjača, ističe sa na sajtu Vlade Nemačke kao objašnjenje za pooštravanje uslova sticanja udela u nemačkim firmama za investitore van EU.

Nemačka vlada je danas utvrdila predlog izmena Zakona o stranim ulaganjima kojima se uvode dodatni kriterijumi za odbijanje investitora iz zemalja van EU.

Dosad je kriterijum za odbijanje investitora bio da postoji „stvarna i teška opasnost“  ugrožavanja „javnog poretka i bezbednosti“, a sada se kao kriterijum propisuje da bi „odlivom informacija i tehnologija MOGAO da bude ugrožen javni poredak i bezbednost“.

Takodje je izmenama predvidjeno da će svako pravno i stvarno sticanje udela u nemačkim firmama iz oblasti kritične infrastrukture i drugih bezbednosno osetljivih civilnih sektora biti obustavljeno dok traje kontrola ispunjenosti novih kriterijuma Dosad je takav kriterijum važio samo za industriju naoružanja.

Nemačka vlada tvrdi da su ove promene u odnosu prema investitorima u skladu sa novim zahtevima Evropske unije za kontrolu stranih investicija utvrđenim aprila 2019. godine.

Predstavnici nemačke privrede kritikovali su danas novi odnos Nemačke prema investitorima jer, rekli su oni, država već sada ima dovoljno ingerencija već kod sticanja udela većeg od 10%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com