Sud odlučio: U Frankfurt na Majni više ne mogu dizelaši

Upravni sud pokrajine Hesen naložio je Frankfurtu na Majni da od februara 2019. godine zabrani ulazak u grad vozilima sa dizel motorom standarda E-4 i starijima, kao i benzincima standarda E1 i E2.

Od septembra 2019. godine u grad mora biti zabranjen ulazak i dizelašima s standardom E5.

Frankfurter algemajne cajtung je izračunao da u Frankfurtu i okolini (Gros Gerau, Ofenbah) ima 278.172 dizel-automobila na koja se ova odluka odnosi.

Sud je zaključio da pokrajinska vlada Hesena mora više da učini da obezbedi čist vazduh gradjanima i obavezao je da do početka sledeće godine mora utvrditi nove granične vrednosti azotnih oksida i mere koje će već početkom 2020. godine dati rezultate.

„Moramo shvatiti da se radi o opasnosti po zdravlje svih nas“, rekao je predsedavajući sudija Rolf Hartman kako prenosi FAZ.

Frankfurt je peti po veličini grad Nemačke. Prošle godine je u 67 nemačkih gradova zabeležena koncentracija azotnih oksida iznad dozvoljene.

Savezni upravni sud u Lajpcigu u februaru je presudio da je zabrana ulaska automobila u gradove zakonita, ako je osnovana. Otad pljušte tužbe organizacija za zaštitu životne sredine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com