Sudbinska odluka danas: Automobil ili vazduh

Cela Nemačka, a Vlada Nemačke naročito, sa velikim uzbudjenjem očekuje današnju odluku Saveznog upravnog suda u Lajpcigu: da li je zabrana ulaska dizel-automobila u centralne zone Dizeldofa i Štutgarta opravdana zbog kvaliteta vazduha, koji je ispod evropskih zahteva?

Pokrajinski sudovi su takvu zabranu našli za potpuno opravdanu, a po tužbi Deutsche Umwelthilfe-a (Nemačka zaštita životne sredine). Na odluku pokrajinskih sudova žalile su se pokrajine Severna Rajna Vestfalija i Baden Virtemberg.

Kvalitet vazduha u čak 70 nemačkih gradova ispod je normi koje je za dozvoljenu količinu azotnih oksida postavila Evropska unije. Zbog toga je Brisel najavio tužbu Evropskom sudu protiv Nemačke.

Dosad je pred ovim sudom, po navodima nemačkih medija, zbog lošeg kvaliteta vazduha u gradovima odgovarala samo Bugarska.

Evropskim direktivama dozvoljena količina azotnih oksida u vazduhu je 40 mikrograma na kubni metar.

Zabrana ulaska u centralne zone gradova pogodila bi 2,8 miliona dizel automobila u Nemačkoj sa standardom Euro1 do Euro5.

Veoma automobilskoj industriji sklona nemačka vlada uputila je prošle nedelje Briselu set mera koje, navodno, namerava da promeni kako bi se kvalitet vazduha u ugroženim nemačkim gradovima poboljšao, a zabrana vožnje dizel-automobilima izbegla.

Medju tim merama je i besplatan gradski saobraćaj za stanovnike gradova u kojima kvalitet vazduha pada ispod propisanog u Briselu. Ta je mera naišla na veliko protivljenje uglavnom istih onih koji drže stranu automobilskoj industriji.

Udruženje nemačkih transportnih preduzeća je izračunalo, da bi uvodjenje besplatnog gradskog prevoza u sve ugrožene gradove poreske obveznike koštalo 12 milijardi evra godišnje. Logičan predlog da taj iznos plati automobilska industrija nije baš u opticaju. Ta industrija odlučno je odbila da finansira promenu hardvera u dizelašima koje je proizvela.

Tokom predizborne kampanje za parlamentarne izbore održane u septembru prošle godine, nemačka vlada je na takozvanom dizel-samitu preuzela obavezu da formira fond od milijardu evra za poboljšanje kvaliteta vazduha. Automobilska industrija se saglasila da u taj fond uplati 250 miliona evra. Fond još nije aktivan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com