Šulc spasava Nemačku od vajmarske katastrofe

Retko koji političar je u tako kratkom roku prešao put od velike političke nade, preko potpune izborne propasti, do jedinog spasitelja države.

Biće zanimljivo pratiti kako će se, u skladu sa tim menama, menjati sadržaj medijskih portreta malokrvnog nemačkog socijaldemokrate Martina Šulca.

Jer, danas je predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer više od sat vremena ubedjivao Šulca da Socijaldemokratska partija opet udje u veliku koaliciju sa Hrišćansko-demokratskom unijom Angele Merkel i Hrišćansko-socijalnom unijom Horsta Zeehofera i tako spasi, ni manje ni više, nego Nemačku. Od strašne vajmarske reprize, čije pominjanje u postojećem kontekstu više nije histerija, što bi rekao komentator Frankfurter algemajne cajtunga.

Šta je kao argument Šulcu ponudio Štajnmajer, a šta je kao uslov za socijaldemokratsko žrtvovanje višem državnom razlogu zahtevao Šulc, nije saopštila ni jedna ni druga strana.

Tek, saopštio je Šulc, rešenje u najboljem interesu Nemačke biće nadjeno.

Narednih se dana u Nemačkoj mogu očekivati velika iznenadjenja kao deo spasilačke akcije izbegavanja ponovljenih izbora, čije su vodjenje preuzela dvojica socijaldemokrata. Unutarpartijski ne baš bliskih, ali politika je i onako rezultanta interesa, a ne emocija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com