Sutra je 8. mart: Ne kupujte cveće, pre nego ovo pročitate!

U Moskvi se povodom 8. marta, Dana žena, na prodaju iznese 50 miliona komada raznog cveća, a bolje nego bilo koje drugo idu lale, tako da sutrašnji moskovski cvećari nazivaju Dan lala!

Dakle, lepe pare se daju za cveće povodom 8. marta pa je Ruska služba za zaštitu potrošača izdala veoma opširno uputstvo o tome kako da prepoznate sveže cveće, koje cveće ne ide s kojim u buket i kako da vam cveće dobijeno za 8. mart što duže traje.

Iznenenadićete se: retko koje drugo cveće može dugo da poživi u društvu CRVENIH RUŽA, DJURDJEVKA i RODODENDRONA!

Takodje, ne kombinujte u buketu: NARCISE i LJILJANE, zatim KARANFILE i RUŽE, ali ne stavljajte u isti buket DJURDJEVAK i LALE. Dakle, ove su kombinacije jedna drugoj neprijateljske.

Kad kupujete cveće, savetuje Ruska služba za zaštitu potrošača, najpre obratite pažnju na dršku cveta – ne sme biti suviše suv.

Drugo, mnogo cveće, a obavezno ruže, oko cveta ima tkz. košuljicu u vidu tvrdih, zelenih latica u osnovi cveta, koje bukvalno grle sam cvet. Ukoliko je ova košuljica suva ili je uopšte nema – cvet neće dugo potrajati. Cvećari ovu košuljicu često uklanjaju.

Ne kupujte skroz rascvetale pupoljke.

I najzad uradite sledeći test: lako savijte jednu laticu cveta na stranu suprotnu od pravca njenog rasta. Latica svežeg cveta je elastična, odmah će se vratiti na svoje mesto. Latica cveća koje nije sveže ostaće savijena ili će čak otpasti.

Još jedno upozorenje: cveće ukrašeno zlatnim ili srebrnim prahom pre nego što ste vi to ukrašavanje sami zahtevali – sumnjivo je.

Ako ste cveće za 8. mart dobili, nemojte ga sa niske spoljne temperature unositi pravo u toplu sobu. Neka cveće ostane par minuta u hladnijem hodniku.

Pre nego što ga stavite u vazu, skratite drške čak i ako je cvećar to već učinio. Što je drška cveta deblja REZ bi trebali da bude iskošeniji. Kod drvenaste drške, treba je odseći ili osloniti vrh, a onda krajeve rascepkati nožem kako bi cvet mogao da crpi vodu.

Sa drške ukloniti donje listove i suve i sveže.

Ne zaboravite: ružama, karanfilima i lalama u vodu staviti kockicu šećera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com