Svekineski narodni kongres : Rast BDPa 5 odsto, vojnog budžeta 7,2 odsto

U Pekingu je proteklog vikenda počelo godišnje zasedanje Svekineskog narodnog kongresa izveštajem odlazećeg premijera Li Kećijanga o rezultatima rada vlade i ekonomskim planovima Kine za ovu godinu.

Budući da je kineska ekonomija druga po veličini u svetu, od kineskih ekonomskih kretanja presudno zavisi globalna ekonomija, a Kećijang je za 2023.godinu postavio pred Kinu skroman ekonomski cilj s rastom od samo 5 procenata.

Kad je godišnji rast u pitanju, to je najneambiciozniji kineski cilj u poslednjih nekoliko godina, tim pre što je 2022.godine,kineska ekonomija rasla po stopi od 3 odsto umesto planiranih 5,5 odsto, pre svega zahvaljujući nultoj toleranciji na Covid-19 i s njom povezanim širokim zatvaranjima.

Prema svojoj poslednjoj prognozi, Medjunarodni monetarni fond za Kinu je u 2023.godini prognozirao rast od 5,2 odsto.

Kećijang je za kineski ekonomski cilj u 2023.godini naveo i otvaranje 12 miliona novih radnih mesta, prema 11 miliona planiranih u 2022.godini, ali i rast budžetskog deficita za 2,8 odsto BDPa u 2022.godini na 3 odsto BDPa u 2023.godini.

„Nedostatak tražnje je i dalje ozbiljan problem, a očekivanja privatnih investitora nisu stabilna, zato je pred nama zadatak da stabilizujemo zaposlenost, povećamo unutrašnju tražnju i pridobijemo privatni kapital za učešće u krupnim nacionalnim projektima“, rekao je Li Kećijang, koji upravo završava svoj drugi petogodišnji premijerski mandat.

Posle skromnog projektovanog rasta, u svetu je najviše interesa izazvao onaj deo izlaganja Li Kećijanga koji se ticao daljeg povećanja kineskog vojnog budžeta.

Kineski vojni budžet je preko 1000 milijardi juana prvi put iznosio 2017.godine i otad stabilno svake godine raste.

Prošle godine je porastao za 7,1 odsto na 1450 milijardi juana, za 2023.godinu se planira povećanje od 7,2 odsto na 1553,7 milijardi juana odnosno 224,85 milijarde dolara.

Kineski vojni budžet po apsolutnoj veličini je drugi u svetu, ali predstavlja manje od trećine vojnog budžeta SAD za 2023.godinu (858 milijardi dolara)

Kako su preneli ruski mediji, zvanični predstavnik Svekineskog narodnog kongresa Van Čao je objasnio da je rast odbrambenih rashoda neophodan da bi se izašlo na kraj sa „komplikovanim izazovima“ u oblasti bezbednosti i „ispunile obaveze Kine kao velike države“.

„Mi moramo da nastavimo da radimo na zaštiti mira u celom svetu, u interesu globalnog razvoja i podržavajući medjunarodni poredak“, poručeno je sa Svekineskog narodnog kongresa.

Kećijang se osvrnuo i na pitanje Tajvana ističući kinesku opredeljenost da se ostrvo vrati u okrilje matice zemlje mirnim putem, ali i čvrstu kinesku opredeljenost da se suprotstavi njegovoj nezavisnosti.

Na ovaj deo izlaganja Kećijang odmah je stigao odgovor vlasti Tajpeha.

„Još jednom pozivamo Peking da prizna činjenicu da Tajvan nije deo Kine, i vice versa. Oni bi trebalo da poštuju narod Tajvana, koji podržava nacionalnu suverenost i veru u slobodu i demokratiju i da prestanu s propagandom ujedinjenja vojnom pretnjom i nametanjem političkih okvira Tajvanu“, objavljeno je u Tajpehu a prenosi Taipei times.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com