Svet je jadan, pardon, jedan: Ne želim da me ministar hvali

Nemačka novinarka Suzane Gaške napisala je, povodom aktuelnog ograničavanja ljudskih prava u Nemačkoj, kolumnu za Velt, koja bi još bolje pasovala uz u Srbiji donete mere za borbu protiv koronavirusa, uz način na koji su donete kao i uz nikakvu političku reakciju na kršenje ljudskih prava, koje te mere proizvode.

Potrebno je samo u nekoliko rečenica koje smo preuzeli zameniti par imena – i tu smo.

Evo šta je napisala Gaške uz napomenu da još dve nedelje lockdown-a može da izdrži,
ali pod sledećim uslovima:

“Ono čega bi članovi savezne vlade morali odmah da se sete je da oni nisu ni naši nadredjeni ni naše mame i tate. Pa svoj paternalistički krizni ton mogu odmah danas da spuste. Ne želim da me Jens Špan hvali ni za ono što činim ni za ono što propuštam da činim.”

“Nedostaje mi ustavna rasprava u kojoj se oni učeni i oni izabrani demokratski spore oko najvećeg ograničavanja temeljnih prava u istoriji Savezne Republike.”

“Posebno je za čuđenje samorazvlašćenje parlamenta. Od opozicije gotovo da ni glasa nema – iako su FDP, Zeleni i leve partije s pravom zahtevali da ne može jedan ministar utvrđivati opasnost od epidemije i proglašavati je, nego Bundestag.”

Tako piše Gaške, zato što pojma nema kako te tri stvari izgledaju u Srbiji, a vi samo na mesto nemačkih unesite naše antipode, možda vam se svidi.

Inače, Suzane Gaške je imala i izlet u politiku, dočim i dosta visoku. Ali je brzo podnela ostavku na mesto gradonačelnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com