Svet je jadan, pardon jedan: Sportiste za taoce!

Na upozorenje Medjunarodne hokejaške federacije da je ona apolitična sportska organizacija i da zato traži da se medju zastave država učesnica Svetskog prvenstva u hokeju vrati zastava Belorusije, gradonačelnik Rige Martins Stakis se danas nije osvrnuo.

Grad Riga je odlučio da zastavu Belorusije, članice Ujedinjenih nacija, zameni zastavom beloruske opozicije jer je Belorusija „teroristička država“. I pri tome ostao.

Zato je Medjunarodna hokejaška federacija tražila da se, u tom slučaju, ukloni i njena zastava kako bi izbegla „asocijacije sa izjavama Stakisa”. Udovoljeno joj je.

Ali, neki su signale shvatili ovako: letonski poslanik je predložio da se beloruski hokejaši uzmu u taoce. Pa da se onda razmenjuju za uhapšene predstavnike beloruske opozicije.

Belorusija je, inače, istorijski osetljiva zemlja: Nemcima na dušu ide skoro trećina stanovništva, koliko je Belorusija izgubila u Drugom svetskom ratu.

Posle informacije o bombi u avionu, na aerodrom u Minsku se u nedelju prizemljio avion Ryanair-a sa linije Atina – Viljnus. Bomba nije nadjena. Ali su beloruske vlasti uhapsile beloruskog opozicionara Romana Protaseviča i njegovu devojku rusku državljanku Sofiju Sapega, koji su bili medju putnicima u avionu.

Velika Britanija i Evropska unija reagovale su promptno: četvrtim krugom sankcija Belorusiji, koje obuhvataju zatvaranje vazdušnog prostora i aerodroma EU za belorusku avio-kompaniju Belavia i odustajanje avio-kompanija iz EU od preleta beloruske teritorije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel objavila je da to nije kraj: novi krug sankcija sledi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com