Svet je jadan, pardon,jedan : Rast proizvodnje oružja u Rusiji ne može se pratiti

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je rekao da se se cifre o rastu proizvodnje ruskih preduzeća vojno-industrijskog kompleksa od 2021.do 2023.godune menjale neprestano,rastući.

Proizvodnja „raketno – artiljerijskog naoružanja porasla je 22 puta, sredstava radioelektronske borbe i obaveštavanja 15 puta, municije i sredstava za uništavanje 14 puta, automobila 7 puta, sredstava individualne oklopne zaštite 6 puta, avionske tehnike i bespilotnih letilica 4 puta, oklopnog naoružanja gotovo 3,5 puta“, rekao je Putin,a prenosi RIA Novosti.

On je na sastanku s predstavnicima tih preduzeća rekao da ona ispunjavaju državne narudžbe o roku ili čak pre roka.

Institut za istraživanje mira iz Stokholma decembra 2023.godine je objavio analizu prema kojoj će ruski vojni budžet u 2024.godini biti za 29 odsto veći nego u 2023.godini i iznosiće 140 milijardi dolara odnosno 35 odsto ukupnih budžetskih troškova ili 7,1 odsto ruskog bruto domaćeg proizvoda.

Zahvaljujući ratu u Ukrajini i sankcijama, izvoz oružja iz Rusije je u periodu 2019-23 u odnosu na prethodni period 2014 -2018 smanjen za čak 53 odsto.

Februara 2024.godine,Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo da u Rusiji radi 6000 vojnih fabrika sa 3,5 miliona zaposlenih i da su te fabrike prešle na celodnevni režim rada.

Tadašnji ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je da je u Rusiji od februara 2022.godine, dakle od početka ruske invazije na Ukrajinu, u Rusiji proizvodnja tenkova povećana za 5,6 puta, oklopnih pešadijskih mašina za 3,6 puta, oklopnih transportera za 3,5 puta ,bespilotnih letilica 16,8 puta, artiljerijske municije 17,5 puta.

„Naoružanje koje se razradjivalo i ispitivalo u običnim uslovima 5-8 godina ,danas je za serijsku proizvodnju spremno u roku od 4-7 meseci.Tako nije bilo od vremena Velikog otadžbinskog rata“,rekao je Šojgu.

Kao posebno interesantno tokom rata u Ukrajini iskrslo je pitanje proizvodnje,ali i potrošnje municije.

Prema oceni vojnih stručnjaka, potrošnja municije u rusko-ukrajinskom ratu poprimila je dosad nezapamćene razmere.

Tako je marta 2023.godine RedaktionsNetzwerk Deutschland objavio da Ukrajina dnevno troši izmedju 5000 i 6000 artiljerijskih granata,koliko je jedna mala evropska zemlja u mirno vreme naručivali za godinu.Tom je prilikom citiran i francuski predsednik Emanuel Makrona,koji je izjavio da je potrošnja artiljerijske municije tokom jedne nedelje rata u Ukrajini ravna godišnjoj proizvodnji te municije u Francuskoj.

Da bi se zadovoljile potrebe ukrajinskog konflikta za municijom, njenu proizvodnju povećavaju do maksimuma svi, ali se Evropa suočava kako sa problemom kapaciteta ,tako i sa problemom sirovina, pre svega azotne kiseline ,navela je RedaktionsNetzwerk Deutschland u svojoj analizi iz marta 2023.godine.

Države članice Evropske unije nisu ispunile obećanje dato Ukrajini da će joj do proleća 2024.godine isporučiti milion komada artiljerijske municije kalibra 155 milimetara.

Na konferenciji o Ukrajini održanoj u februaru ove godine u Parizu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je dotad Ukrajini isporučeno samo 30 odsto obećanog.Francuski predsednik Emanuel Makrona tom je prilikom rekao :“Prisiljeni smo da konstatujemo da mi taj milion [komada artiljerijske municije]nemamo“.On je saopštio o stvaranju 9.po redu koalicije za obrzbedjivanje Ukrajini potrebnih raketa i bombi srednjeg i dugog dometa, čiji će koordinator biti Francuska.

A Moskva je demantovala pisanje zapadnih medija,medju njima i nemačkog Špigla, da je Severnoj Koreji pošlo za rukom da Rusiji isporuči više od milion komada artiljerijskog oružja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com