Svetska zdravstvena organizacija ne savetuje trgovinske ili putne restrikcije

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) danas je proglasila vanrednu situaciju na globalnom nivou, zbog zabrinutosti da bi moglo doći do globalne epidemije novog koronavirusa, ali je povukla da, na osnovu dosad raspoloživih informacija, državama ne savetuje nikakve putne ili trgovinske restrikcije.

Naprotiv, Svetska zdravstvena organizacija, podseća države da su prema Medjunarodnim zdravstvenim pravilima (2005) dužne da je informišu ukoliko preduzmu bilo kakve mere za ograničavanja putovanja.

“Države se upozoravaju da ne preuzimaju akcije koje promovišu stigmatizaciju ili diskriminaciju, a u skladu sa principima iz člana 3 Medjunarodnih zdravstvenih pravila”, navodi se u preporukama SZO.

Države koje bi preduzele dodatne zdravstvene mere koje značajno ometaju medjunarodni saobraćaj (zabrana ulaska ili izlaska medjunarodnih putnika, prtljaga, kontejnera, prenosa, robe i slično, ili njihovo odlaganje za više od 24 časa), obavezne su da SZO upute obrazloženje i opravdanje tih mera u roku od 48 sati od njihove implementacije.

SZO će mere proučiti i može da predloži da se one preispitaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com