Svetski dan statistike: Nema bolje profesije u ovom svetu podataka

U utorak 20. oktobra u svetu je obeležen Svetski dan statistike, zvanično ustanovljen odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Tim povodom, Džon Pulindžer, predsednik Međunarodne asocijacije zvanične statistike, govori o mitovima vezanim za statistiku, njenoj moći da menja život nabolje i njenom značaju u današnjem svetu podataka.

„Na primer, postoji mit o tome da statistika može da reši sve vaše probleme. Kako me uči moje iskustvo, razni ljudi mogu donositi razne odluke na osnovu jednih te istih statističkih podataka. Sve zavisi od toga šta je za njih prioritetno. Tako će vam statistički podaci o pušenju pokazati vezu izmedju pušenja i zdravstvenog stanja. Ali izbor, ostaviti pušenje ili ne, morati učiniti sami“, rekao je Pulindžer a prenosi se na sajtu Ruske statistike.

„Ima nebrojeno mnogo primera kada je statistika rađala ideje koje su menjale svet nabolje. Jedan od mojih omiljenih: priča o Florens Najtingejl, koja je uz pomoć detaljne analize i briljantnog iznošenja skrupulozno prikupljenih podataka, promenila našu predstavu o higijeni i medicini. Kao žena i prosto medicinska sestra, ona nije imala pravo glasa u svetu, ali kao statističar je imala glas, koji je čuo ceo svet. Florens je bila prva žena članica Kraljevskog statističkog društva i ove godine s ponosom slavimo 200 godina od njenog rođenja“, rekao je Pulindžer.

„U ovom svetu podataka, nema profesije bolje od statistike“, ocenio je statističar Džon Pulindžer.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com