Tabaković : Opadajuća putanja inflacije nije ugrožena

NBS i dalje očekuje da će se medjugodišnja inflacija od drugog tromesečja ove godine naći na opadajućoj putanji i da će se do kraja, godine vratiti u granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

„Ocenjujemo da su rizici iz medjunarodnog okruženja u kratkom roku pojačani, ali i u uslovima pojačane neizvesnosti, opadajuća putanja inflacije u ovoj godini nije ugrožena“, rekla je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na 49. Kopaonik biznis forumu.

Ona je iznela i ključne ekonomske rezultate, koje je Srbija postigla tokom dve godine pandemije Covid-19.

Prosečna inflacija, rekla je Tabaković, tokom dve godine pandemije iznosila je 2,8 odsto, a prosečna bazna inflacija 1,9 odsto, a sa kumulativnim realnim rastom BDPa od 6, 4 odsto tokom dve godine pandemije, Srbija je u vrhu Evrope.

„Na  pretkrizni nivo bruto domaćeg proizvoda vratili smo se nakon svega tri tromesečja, dok je nakon krize iz 2008.godine pretkrizni nivo dostignut tek posle 4, 5 godine“, rekla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Ona je rekla da se za dve pandemijske godine prosečan broj formalno zaposlenih u privatnom sektoru povećao za skoro 100 000 u odnosu na 2019.godinu i da je najveći rast zaposlenosti bio u prerađivačkoj industriji.

„Nakon krize 2008.godine, tokom četiri godine je izgubljeno 600 000 radnih mestana formalnom i na neformalnom segmentu tržišta rada“, rekla je Tabaković.

Ona je rekla da su prosečne neto zarade u privatnom sektoru povećane za 19,2 odsto tokom 2020.i 2021.godine.

Izvoz robe i usluga od 28,6 milijardi evra u 2021. godini je rekordan i za 5,2 milijardi evra odnosno 22 odsto viši nego u odličnoj pretkriznoj 2019.godini, rekla je guvernerka NBS.

Pre 10 godina izvozili smo robu i usluge u vrednosti od 11,5 milijardi evra, a danas izvozimo za 17,1 milijardi evra više. Takva razlika, rekla je ona, ekvivalentna je prosečnom godišnjem rastu izvoza roba i usluga po stopi od blizu 11 odsto tokom 9 godina.

Tokom dve pandemijske godine imali smo priliv direktnih stranih investicija od 6,9 milijardi, uz njihov rekordan priliv od 3,9 milijarde u 2021.godini, rekla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković na 29.Kopaonik biznis forumu.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com