Talibani predstavili vladu: Premijer Mohamad Hasan Ahund

Avganistanski pokret „Taliban“ predstavio je svoju vladu i saopštio da žene mogu biti u vladi, ali ne i ministri!

Na čelu Vlade je Mohamad Hasan Ahund, za koga zapadni izveštači iz Kabula tvrde da je vodio talibanske vlade do 2001. godine i da je  čovek od poverenja talibanskog vodje Hajbatule Ahunzada, kao što je bio čovek od poverenja osnivača talubanskog pokreta Mohameda Omara čiji sin Mohamed Jakub je postao ministar odbrane.

Izveštač ARD-a iz Kabula tvrdi da je Mohamed Hasan Ahund „religiozni tvrdolinijaš“ kome se stavlja na dušu miniranje 1.500 godina starih statua Bude 2001. godine.

Vlada ima dva zamenika premijera: prvi je Abdul Gani Baradar, a drugi Abdul Salam Hasani.

Baradar je, podseća ARD, vodio pregovore sa administracijom Donalda Trampa, koji su rezultirali Sporazumom iz Dohe kojim su se Talibani obavezali na mirovne pregovore sa sada razvlašćenom avganistanskom vladom, da prekinu veze s terorističkim organizacijama i da koliko god je to moguće izbegavaju silu.

Šef Ministarstva inostranih poslova je Amur Han Motaki.

Šef Ministarstva odbrane je Mohamed Jakub.

Šef Ministarstva unutrašnjih poslova je Siradžudin Hakani, a šef Ministarstva obaveštajnih službi Abdul Hak Vasik.

Na Zapadu ministra unutrašnjih poslova Hakanija smatraju najslabijom tačkom vlade. On je, izveštava nemački ARD, osnivač „Hakani mreže“, militantne islamističke organizacije, koju su SAD rangirale kao terorističku.

Šef Ministarstva prirodnih resursa je mula Mohamad Isa Ahund.

Celom svetu sada poznati zvanični predstavnik Talibana Zabiula Mudzahid postao je ministar kulture i informisanja.

Imenovani su i ministri finansija i ekonomije, kao i guverner Centralne banke.

Talibani su saopštili da su izabrali vršioce 33 funkcije.

Sad se za medjunarodnu javnost otvara pitanje: ko će biti pozvan, a ko će se odazvati pozivu na inauguraciju novih vlasti u Kabulu. Po tome će moći da se oceni uspeh diplomatskih namera Talibana da ostvare najpre saradnju sa svetom, a zatim i krajnji cilj priznanje svojih vlasti.

ARD već ocenjuje da Talibani nisu odgovorili zahtevu Zapada da se u vladi nadju i osobe koje ne pripadaju talibanskom pokretu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com