Talibani zauzeli Kabulski univerzitet

Talibani su ušli u jedan od reona glavnog grada Avganistana Kabula i istakli svoju zastavu, javlja RIA Novosti pozivajući se na svoje izvore.

Ta agencija takodje javlja da su talibani  zauzeli i Kabulski univerzitet, koji se nalazi u zapadnom delu Kabula.

AP je izvestio da su talibani uzeli pod kontrolu sve granične prelaze izmedju Avganistana i susednih država, a Rojters se poziva na Ministarstvo unutrašnjih poslova Avganistana i tvrdi da talibani glavni grad te zemlje napadaju iz svih pravaca.

Administracija predsednika Avganistana je  vest o nadiranju talibana na Kabul demantovala, ali ruski mediji upozoravaju da fotografije sa ulica grada govore suprotno.

Rojters tvrdi da su talibanski borci dobili naredbu od svojih komandanata da se pri ulasku u Kabul uzdrže od nasilja i da svakome ko to želi dozvole da napusti grad, a AP izveštava da se Avganistan može napustiti još samo preko aerodroma.

Bivši NATO general Hans Lotar Domroze za nemačku ARD (tagessschau 24) procenjuje da bi Kabul mogao da padne do večeri, danas.

On kaže da nije jasno koje snage sigurnosti su još lojalne predsedniku Avganistana, ali prema načinu na koji su padali provincijski glavni gradovi, lojalnost je sasvim ograničena. Džalalabad i Masar-i – Šarif brzo su pali pa se tako može očekivati i sa Kabulom.

„To bi moglo da se desi još večeras“, rekao je Domroze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com