Telegraf : Francuska i Nemačka pored embarga izvozile Rusiji čak i rakete?!

Britanski Telegraf je objavio, pozivajući se na zvanične podatke Evropske unije, da je najmanje 10 njenih članica, i pored još 2014.godine uvedenog embarga, izvozilo u Rusiju vojno-tehnička sredstva.

U tekstu „Exclusive : France and Germany evaded arms embargo to sell weapons to Russia“ (22.april 2022), Telegraf tvrdi da su oružje ukupne vrednosti 350 miliona evra isporučile : Austrija, Bugarska, Velika Britanija, Italija, Češka, Nemačka…

Taj list tvrdi da je 78 odsto isporuka u Rusiju iz nemačkih i francuskih kompanija odnosno vrednost od 273 miliona evra.

Telegraf tvrdi da je Nemačka, koristeći se rupom u embargu EU, Rusiji prodala opremu  dvostruke namene – puške, oklopnu tehniku, u vrednosti od 121 milion evra.

Francuska je odobrila realizaciju 76 izvoznih dozvola izdatih pre uvodjenja embarga i tako u Rusiju izvezla vojne opreme i oružja u vrednosti od 152 miliona evra.

Francuska, oko čijih je vojnih brodova „mistral“ namenjenih Rusiji ispao ceo globalni skandal, izvezla je u tu zemlju : bombe, rakete, torpeda, termovizione kamere za više od 100 ruskih tenkova, navigacione sisteme za lovce i borbene helikoptere,  tvrdi Telegraf i sugeriše da se ta oprema sad koristi u Ukrajini.

List takodje tvrdi da su kompanije sa teritorije EU 2021.godine u Rusiju izvezle oružja i municije u vrednosti od 39 miliona evra.

Ovu informaciju prenose ruski mediji, a njihovi čitaoci je, u komentarima, listom smatraju za fake namenjen diskreditaciji ruske vojne moći, a kad su rakete u pitanju tvrde da nije samo fake nego i funny.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com