Testament vlasnika IKEA: Pola deci, pola državi

Ingvar Kamprad, u januaru preminuli vlasnik kompanije IKEA, još 2014. godine je rukom napisao svoj testament i u njemu svoju privatnu imovinu podelio izmedju svoje četvoro dece i švedske države.

Kamprad ima kćer, koju su usvojili on i njegova prva žena, i tri sina iz drugog braka.

Kako je to na zapadu već neko vreme uobičajeno, svoju firmu i njenu imovinu Kamprad je preneo na zadužbinu u čijim se upravnim organima nalaze njegova tri sina, ali operativne poslove i odgovornost za njih je na menadžmentu koji nisu deo porodice, prenosi Frankfurter algemajne cajtung.

(Forma zadužbine koristi se na zapadu i zbog tako visokih poreza na nasledje da su naslednici često prinudjeni da firmu prodaju kako bi platili porez.)

Kolika je privatna imovina Ingvara Kamprada ne zna se, navodi list, ali je 2014. godine, u trenutku smrti njegove druge supruge, procenjivana na 750 miliona švedskih kruna odnosno 74 miliona evra.

Polovinu te sume podeliće njegova deca, a drugu polovinu je Kamprad prebacio na porodičnu zadužbinu čiji je zadatak da podstiče ekonomski i naučni razvoj slabo naseljenog severnog dela Švedske, koji prema navodima FAZ-a zauzima 60% njene površine na kojoj živi 12% njenog stanovništva.

Kamprad je inače rodjen u južnom razvijenijem delu Švedske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com