Tiringen: Većina samo (nemogućoj?) koaliciji Levica + CDU

Partija Levica ostvarila je na današnjim pokrajinskim izborima u istočnonemačkoj pokrajini Tiringen najbolji ikad zabeleženi rezultat, ali birači nisu na isti način nagradili SPD i Zelene, njihove dosadašnje koalicione partnere u pokrajinskoj vladi, tako da vlada Boda Rameloa više nema potrebnu parlamentarnu većinu.

Levica je, prema izlaznim anketama, osvojila 29,7% glasova ili 1,5 procentnih poena više nego 2014. godine, ali je SPD osvojila 8,6% (-3,8 pp), a Zeleni samo 5,4% što je nedovoljnih 43,7%.

Drugoplasorana na ovim izborima je Alternativa za Nemačku (AfD) sa osvojenih 23,8% ili 13,2 procenta poena više nego na prošlim izborima.

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) je osvojila potpuno razočaravajućih 22,6% glasova ili 11 procentnih poena manje nego na prošlim izborima, tako da ta stranka sa SPD, Zelenima i FDP (ušli u parlament sa 5%), može da nabroji još manje dovoljnih 41,4% glasova.

Lider nemačkih liberala (FDP) Kristijan Lindner je prezadovoljan: Njegovoj stranci je prvi put posle 10 godina pošlo za rukom da udje u parlament jedne istočnonemačke pokrajine.

Jedini izlaz za Tiringen je da se CDU predomisli u vezi sa stavom da ni u kom slučaju neće ići u koaliciju sa Levicom i AfD. Levica i CDU, dakle crveno-crna koalicija, imali bi čak 52,2%. Prema danas napravljenim anketama, većina pristalica CDU(68%) smatra da bi ta stranka trebalo još jednom da razmotri svoj odbijajući stav.

Prema Ustavu Tiringena, aktuelna vlada ostaje na vlasti sve dok se ne formira nova vladina većina, čak i do kraja mandata. Ali relativni izborni pobednik Bodo Ramelo je za ARD rekao da to ni u kom slučaju nije njegova namera, nego postizanje funkcionalne parlamentarne većine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com