Top vest u Nemačkoj: Commerzbank se uključuje u kineski „Put svile“

Spas u pravi čas: nemačka Commerzbanka potpisala je Memorandum o razumevanju s najvećom kineskom bankom ICBC što će joj omogućiti da se uključi u finansiranje projekta duž novog kineskog „Puta svile“. Nemačka banka računa da će tokom narednih pet godina podržavati projekte duž novog „Puta svile“ u vrednosti od pet milijardi dolara.

0va informacija Frankfurter algemajne cajtunga izazvala veliku pažnju i euforična poslovna predvidjanja u Nemackoj.

„Mi smo jedina nemačka kreditna institucija koja je zaključila takav sporazum s ICBC-om“, rekao je Nikolas Gizbert, član Uprave Commerzbank zadužen za poslove s globalnim finansijskim institucijama. On je dodao da se saradnja sa ICBC-om neće iscrpljivati samo u prostom kreditiranju nego će obuhvatati i druge poslove sve do kupovine i preuzimanja preduzeća, emisije obveznica i valutnih garancija.

Uz napomenu da Nemačka, za razliku od SAD, već ima suficit u trgovinskoj razmeni s Kinom, FAZ gotovo euforično prikazuje nove mogućnosti koje će nemačkoj privredi dati novi „Put svile“

„Novi saobraćajni putevi vodom i kroz više od 70 država treba Kinu bolje da povežu s ostatkom Azije, s Afrikom, Evropom, a time i sa Nemačkom. Dosad je izgradjena pruga od Žengžua u centralnoj Kini preko Kazahstana, Rusije, Borusije i Poljske do Hamburške luke. Prema najnovijim podacima Ministarstva trgovine, Kina je dosad potrošila 87 milijardi dolara na investicije duž ‘Novog puta svile’. Ekonomisti Commerzbank očekuju da će samo kineske firme u zemljama duž Puta svile do 2020. godine investirati duplo više nego dosad (25 milijardi dolara)“, navodi Frankfurter algemajne cajtung.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com