Tramp ipak usrećio Amerikance!!!

Svetska ekonomija je najzad iza sebe ostavila svetsku ekonomsku krizu. Pokazatelji ekonomskog napretka već neko vreme rastu i to vidljivo u gotovo svim regionima sveta, piše Fankfurter algemajne cajtung. Ali, sad dolazi poenta, uprkos glasnom nezadovoljstvu izborom Donalda Trampa za predsednika SAD, i američka ekonomija i optimizam Amerikanaca takodje rastu!

„Američka ekonomija se približava punoj zaposlenosti, ukoliko je sa 4,7 odsto nezaposlenih nije dostigla već u februaru. Kursevi akcija snažno su porasli, ili zahvaljujući prethodnoj radosti  zbog ekonomskog programa predsednika Trampa ili iz drugih razloga. I uz to: i raspoloženje gradjana SAD odslikava taj dobar ekonomski razvoj. U anketi američkog instituta za istraživanje javnog mnjenja Pew Research Center, obavljenoj od sredine februara do sredine marta, 58 odsto anketiranih Amerikanaca vidi ekonomsku situaciju kao veoma dobru ili gotovo dobru. Ocena je najpozitivnija od ekonomske krize 2007. godine i mnogo je bolja nego u proleće 2016. godine, kada je samo 44 anketiranih stanje ocenjivalo pozitivno“, piše FAZ.

„Istraživači javnog mnjenja razlog vide u tome što pre svega republikanski birači danas boljom ocenjuju ekonomsku situaciju nego pre godinu ili dve. Njihova pozitivna ocena se u toku jedne godine gotovo duplirala: sa 31 na 61 procenat“, nastavlja FAZ.

Ovakav se razvoj dogadjaja može objasniti verom u  obećanja Donalda Trampa koja se svode na „America first“.

„To je uverljivo objašnjenje raspoloženja. Na početku predizborne kampanje i tokom celog izbornog ciklusa 2016. godine raspoloženje Amerikanaca bilo je opisivano kao loše, zlovoljno a često čak i kao  besno. Tramp je bio profiter i podstrekač tog besa. Naročito medju belim glasačima bio je raširen pesimizam, dve trećine i više je redovno izjavljivalo da se zemlja nalazi na pogrešnom putu. Većina je smatrala da je „američki san mrtav“, dobrih 80 procenata belih muškaraca bili su izrazito su pesimistički gledali na budućnost zemlje“, analizira FAZ.

Sad im je sve potaman, a naročito su zadovoljni oni sa visoki prihodima i dobrim obrazovanjem!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com