Tramp neće dati Jeep ni po koju cenu?

Sem što je „dragulj u kruni“ kompanije FiatChrysler, firma i vozilo Jeep su „svetski poznati simbol moći američke vojske i industrije“ (Wall Street Journal).

I Nemci, iznenada suočeni sa snažnim kineskim izazovom u automobilskoj industriji, veruju da američki predsednik Donald Tramp ne bi odobrio kinesku ponudu za preuzimanje Jeep-a čak i kad bi ta ponuda bila formalizivana što za sada nije slučaj. Svoju bi ulogu tu odigrali američki propisi i organi za zaštitu nacionalne bezbednosti.

Tim pre što je Tramp kao važa  deo svog predsedničkog programa targetirao ekonomski obračun baš sa Kinom optužujući je da manipulišući sopstvenom valutom ostvaruje prednosti u svetskoj trgovini.

Jeep je nastao 1941. godine kao proizvod American Motors. Mnogo su ga američki vojni zvanicnici koristili u Drugom svetskom ratu. Chrysler ga je preuzeo 1987. godine.

Kineska firma Great Wall Motor dobila je svetsku pažnju objavom da razmatra mogućnost davanja ponude za preuzimanje celog FCA ili njegovog dela Jeep.

Akcije FCA, posle snažnog rasta u ponedeljak, nastavila je da raste i juče. Berzanski stručnjaci su skloni da veruju da se to pre ima zahvaliti dobrim kvartalnim rezultatima FCA nego neformalizivanom kineskom interesu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com