Tramp potpisao ukaz o povlačenju vojske iz Sirije

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je ukaz o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, objavio je CNN pozivajući se na neimenovanog funkcionera Pentagona.

U ukazu su navedeni rokovi i plan povlačenja, rekao je isti izvor, ali nije naveo detalje.

Američki predsednik je priznao da je odluka o povlačenju iz Sirije naišla na neodobravanje u Ministarstvu odbrane Amerike, nezadovoljstvo američkih saveznika i njihovih medija se demonstrira svakodnevno, ali njegovu odluku podržava američki narod.

Reakcije na odluku Trampa ne prestaju, ali vršilc dužnosti šefa administracije Bele kuće Mik Malveni za Fox News je izjavio da se nikako ne radi o „gromu iz vedra neba, pošto je predsednik na tom pitanju radio dve godine“, to nije ni za kog nikakvo iznenadjenje „pošto Tramp ispunjava svoja obećanja“.

„Mi priznajemo da to nije bilo popularno u Ministarstvu odbrane, ali je veoma popularno medju običnim Amerikancima“, rekao je Malveni.

On je priznao da obični Amerikanci pojma nemaju o tome kakve će posledice odluka imati po sirijsku opoziciju i Kurde ali „oni su izabrali predsednika koji ima pojma o tome“.

Gotovo senzacionalno, američki Washington Post odlučujuću ulogu u donošenju odluke o američkom povlačenju iz Sirije pripisuje turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu i razgovoru, koji je Tramp sa njim obavio 14. decembra.

Washington Post tvrdi da je Erdogan prigovorio Trampu što nastavlja da naoružava Kurde iako tvrdi da je borba sa Islamskom državom završena.

”Ona (Sirija) je vaša. Ja odlazim“, navodno je na to rekao Tramp. I tada je došlo do „katastrofalnog razvoja dogadjaja čak i po merilima Vašingtona iz vremena Trampove vlade“.

Ministar odbrane i ostali savetnici neuspešno su pokušali da odgovore američkog predsednika od ovog poteza.

Pošto je američki ministar odbrane Džejms Matis, dan po objavljivanju odluke o povlačenju iz Sirije, podneo ostavku, Tramp je za vršioca dužnosti šefa Pentagona imenovao dosadašnjeg zamenika ministra odbrane Patrika Šanahana.

„Kada je predsednik Obama sramotno otpustio Džima Matisa, ja sam mu dao drugu šansu. Neki su mislili da nije trebalo. A ja sam mislio da je trebalo“, reagovao je Tramp na Matisovu ostavku.

Još je dodao da je Matisu na raspolaganje stavio resurse kakve nikad nije imao. Inače, vojni budžet SAD za sledeću budžetsku godinu povećan je na 725,5 milijardi dolara.

„Saveznici su jako važni, ali ne kada se koriste Sjedinjenim Američkim Državama“, reagovao je Tramp na Matisovu brigu o saveznicima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com