Tramp predstavio svoj sporazum veka za Jevreje i Palestince

Američki predsednik Donald Tramp obnarodovao je danas svoj dugo najavljivani „sporazum veka“ za Jevreje i Palestince.

Sporazum je napisan na 181 strani i važnu ulogu u njegovom koncipiranju imao je Trampov zet i savetnik Džared Kušner.

Izraelski premijer Benjamin Natanijahu je predlogom oduševljen, predsednik Palestine Mahmut Abas odbacio ga je odlučno.

Trampov plan suverenitet nad najvećim delom Zapadne obale Jordana daje Izraelu iz razloga bezbednosti izraelske države na čemu mu se, posle prezentacije koja je trajala 30 minuta, Natanijahu posebno zahvalio kao prvom američkom predsedniku koji je Izraelu priznao taj „važan deo istorijskog nasleđa“.

Tramp tvrdi da je njegovim planom Palestincima data dvaput veća teritorija od one koju sada imaju.

Komentatori Prvog programa nemačkog javnog servisa, na primer, smatraju da je ovaj sporazum sada, kad po njihovoj oceni izmedju Izraela i Palestine nema incidenata, potrebniji Trampu i Netanijahuu nego Palestincima i Jevrejima.

Netanijahu je upravo pred ukidanjem imuniteta zbog krivičnog dela korupcije, a sudjenje po inicijativi demokrata za impičment Trampa upravo je u toku pred američkim Senatom.

Najosetljivija odredba Trampovog predloga je da Jerusalim ostaje jedinstven.

Mahmut Abas, koji nije hteo da se odazove ni na Trampov telefonski poziv, izjavio je da se „Jerusalim ne prodaje“, optužio američkog predsednika da drži stranu Izraelu i zatražio sporazum do koga će se doći pregovorima u kojima će učestvovati SAD, Rusija, UN i Evropska unija.

Tramp će priznati Istočni Jerusalim kao glavni grad Palestine i tamo otvoriti ambasadu. Ruski list Komersant piše da se radi o kvartivima iza ograde koju je podigao Izrael i koji ne uključuju Stari grad.

Druga osetljiva tačka je formiranje nove „demilitarizovane“ palestinske države i njenih granica.Palestinski predstavnici su ocenili da se Palestincima nudi da zaborave 80 odsto palestinske teritorije, da zaborave povratak palestinskih izbeglica i da dobiju državu bez suvereniteta.

Naime, ta država ne bi imala pravo da sa bilo kim sklapa vojne saveze, da kontroliše svoj vazdušni prostor i pogranične punktove, prenosi delove plana Komersant.

A delovi palestinske države na Zapadnoj obali i u Gazi bili bi povezani tunelima.

Tramp je na svom Tviter nalogu objavio kartu palestinske države. On je uveren da će Palestinci na njegov plan, za čiju mu realizaciju treba još jedan mandat, na kraju pristati.

Ujedinjene nacije su saopštile da stoje iza granica iz 1967.godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com